Radiš li ove pogreške kada kuhaš tjesteninu? Provjeri jer mnogi ih nisu svjesni

Rijetko tko ne voli jesti tjesteninu, no isto tako, rijetko tko ju zna pravilno pripremiti

Radiš li ove pogreške kada kuhaš tjesteninu? Provjeri jer mnogi ih nisu svjesni

Nakon što ju makneš s vatre, prebacuješ ju u cjedilo i automatski stavljaš pod mlaz hladne vode. Vidjela si da se tako radi, no ne znaš zašto. Ne znaš, jer razlog ne postoji. Tjestenina se ne smije ispirati pod vodom. Ovu i još sedam pogrešaka u kuhanju popularne namirnice navodi  pravi znalac - talijanski chef Sasha Marx koji već godinama kuha u restoranima diljem SAD-a.

Za portal Serius Eats otkriva koje greške većina ljudi radi s tjesteninom, neke od njih čak i prije, nego ju stave kuhati. Provjeri radiš li ih i ti pa ih ispravi i postani majstorica u pripremanju pašte na bezbroj načina.

1. Dodavanje ulja u vodu

"U čemu je stvar s uljem? Uliješ li ga u vodu u kojoj ćeš kuhati tjesteninu, uludo ćeš ga potrošiti. Radije ga iskoristi za umak", kaže za spomenuti portal ovaj chef i dodaje da ulje u vodi neće spriječiti da se tjestenina zalijepi. Tjestenina se neće lijepiti ako ju koji put promiješaš tijekom kuhanja. 

Image

Tjestenina – saveznik ili suparnik mršavljenja?


shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

2. Lomljenje špageta

Ovo je najgore što možeš napraviti pašti. Svaka vrsta tjestenine s razlogom ima svoj oblik. Želiš li kratku, nemoj kupovati špagete. "Lomljenje duge tjestenine kako bi stala u lonac je kriminalno djelo", šaljivo će Marx.

shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

3. Ispiranje pod mlazom vode

Ovaj korak uopće nema smisla. Kada je kuhana, tjestenina je gotova. Spremna da ju poliješ umakom i serviraš. "No, ipak, postoje oni koji tjesteninu ubace u cjedilo i isperu vodom. jedino raionalno objašnjenje vidim u tome da žele sprati svoje grijehe i ukloniti otiske prstiju s tjestenine", objašnjava kuhar te dodaje zbog čega ne smiješ ispirati tjesteninu - sva ona fina škrobna voda, koja je dobra stvar,  nestat će u slivniku i tjestenina neće biti ukusna, koliko bi trebala biti.

4. POslužiti s umakom ili bez

Treba li tjesteninu poslužiti bez umaka pa da umak svatko sebi stavi ili sve treba pomiješati i tako servirati tjesteninu? Ako i tebe muči ova dilema, sad je vrijeme da ju razjasniš. Talijanski chef tvrdi kako tjesteninu treba servirati s umakom, odnosno pomiješati ju s njime prije nego dođe na stol, a onda ako netko želi, neka doda u tanjur još umaka. Tjestenina je najbolja kada je svaki komadić obložen ukusnim umakom.

shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

5. Svježa tjestenina

Možda misliš da je svježa tjestenina bolja od suhe, no nisi u pravu. One su jednostavno različite i namijenjen drugačijim umacima. Sušena tjestenina jednako je kvalitetna kao i svježa. 

6. Kuhanje

Ako ti se tjestenina raspada nakon što si ju procijedila ili je puna vode, predugo si ju kuhala. Isto tako nije dobro niti da je premalo kuhana. Talijani vole al dente tjesteninu i takva je čak zdravija, od one koja se dulje kuha jer ima niži glikemijski indeks, no nije dobro kada je još "živa" na tanjuru. Umijeće je naći sredinu i savršeno skuhati tjesteninu.

shimmer fallback


(FOTO. Pexels)

7. Prethodno naribani sir

Puno je bolje kupiti komad tvrdog sira i ribati ga direktno na tjesteninu, nego kupiti već naribani sir ili ga pak naribati i ostaviti u posudi u hladnjaku. Naribani sir gubi na kvaliteti, postaje pretvrd i bezukusan. 

8. Previše umaka

Ako ne radiš minestrone juhu ili maneštru, ne postoji niti jedan opravdani razlog da tjestenina pliva umaku. Pripremaš li tjesteninu s umakom, količina umaka vrlo je bitna.

"Trebalo bi ga biti točno toliko da dobro prekrije svu paštu, ali više od toga bilo bi previše. Tjetsenina treba biti 'odjevena' u umak, a ne utopljena u njemu", slikovito će ovaj kuhar, otkrivajući zbog čega Talijani osnovnu tjesteninu s umakom nazivaju pastasciutta - suha tjestenina. Razlog je taj što ona nije pasta in brodo (što bi bila juha minestrone ili maneštra) ili pasta al forno (zapečena tjestenina).

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.