Gastro
Gastro

Pita od tikvica: Idealna slana poslastica za kraj ljeta

Pita od tikvica: Idealna slana poslastica za kraj ljeta
Jednu od najsvestranijih ljetnih namirnica ovaj put jedemo u ukusnoj i jednostavnoj piti koja će zadovoljiti i one naizbirljivije

Ah, tikvice. Ovo zeleno povrće za nas je istinski sinonim ljeta. A s obzirom da je ljeto pri kraju, ne postoji bolji način za oprostiti se od svježih tikvica nego ih iskoristiti za još jedan fantastičan recept.

Čak i ako ne pomisliš na tikvice pri spomenu ljeta, moraš priznati kako se radi o jednoj od najsvestranijih ljetnih namirnica. Mogu se pripremiti na bezbroj načina, ukusne su, ali i nutritivno bogate. Najčešće ih radimo kao prilog na grill tavici ili ih pohamo, a također su obavezan dio ljetnih rižota, tjestenina, juha pa čak i ponekih deserta. Mogućnosti su brojne, a upravo zbog njihove svestranosti i jednostavne pripreme, uvijek se razveselimo kada naiđemo na još jedno sjajno jelo u kojem su tikvice glavne zvijezde. Baš poput ove slane pite od tikvica koja će ubrzo postati i tvoje omiljeno ljetno jelo, posebno u onim danima kada nemaš puno vremena ili inspiracije. Potrebno ti je samo desetak minuta pripreme prije nego li ovu pitu ubaciš u pećnicu i nakon 40-a minuta možeš uživati u jednostavnom, a sjajnom jelu koje će zadovoljiti i one najizbirljivije.  

Pita od tikvica

Sastojci

2 veće tikvice (naribane i dobro ocijeđene)

1 glavica ljubičastog luka ili šalotke (nasjeckana na sitno)

4 žlice nasjeckanog svježeg vlasca

oko 125 g mozzarelle (naribane)

5 žlica naribanog tvrdog sira po izboru (Grana padano, parmezan...)

65 g cjelozrnatog brašna 

1 žličica praška za pecivo

160 ml mlijeka

1 žlica maslinovog ulja

2 velika jaja (istučena)

sol, papar

Priprema: 1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Posudu za pečenje premaži s malo ulja ili stavi papir za pečenje.  2. U zdjeli pomiješaj naribane tikvice, luk, vlasac i naribanu mozzarellu. 3.Dodaj brašno i prašak za pecivo u drugu zdjelu i nakon što prosiješ brašno i prašak, dodaj preostale sastojke (osim naribanog tvrdog sira) i dobro pomiješaj.  4. Izlij smjesu od tikvica u zdjelu, sve zajedno pomiješaj i izlij u posudu za pečenje. Na kraju dodaj naribani sir i peci 30-35 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista iz središnjeg dijela pite.  5. Ostavi barem pet minuta da se slegne prije posluživanja.   

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx