Ah, tikvice. Ovo zeleno povrće za nas je istinski sinonim ljeta. A s obzirom da je ljeto pri kraju, ne postoji bolji način za oprostiti se od svježih tikvica nego ih iskoristiti za još jedan fantastičan recept.
Čak i ako ne pomisliš na tikvice pri spomenu ljeta, moraš priznati kako se radi o jednoj od najsvestranijih ljetnih namirnica. Mogu se pripremiti na bezbroj načina, ukusne su, ali i nutritivno bogate.
Najčešće ih radimo kao prilog na grill tavici ili ih pohamo, a također su obavezan dio ljetnih rižota, tjestenina, juha pa čak i ponekih deserta. Mogućnosti su brojne, a upravo zbog njihove svestranosti i jednostavne pripreme, uvijek se razveselimo kada naiđemo na još jedno sjajno jelo u kojem su tikvice glavne zvijezde.
Baš poput ove slane pite od tikvica koja će ubrzo postati i tvoje omiljeno ljetno jelo, posebno u onim danima kada nemaš puno vremena ili inspiracije. Potrebno ti je samo desetak minuta pripreme prije nego li ovu pitu ubaciš u pećnicu i nakon 40-a minuta možeš uživati u jednostavnom, a sjajnom jelu koje će zadovoljiti i one najizbirljivije.
Pita od tikvica
Sastojci:
- 2 veće tikvice (naribane i dobro ocijeđene)
- 1 glavica ljubičastog luka ili šalotke (nasjeckana na sitno)
- 4 žlice nasjeckanog svježeg vlasca
- oko 125 g mozzarelle (naribane)
- 5 žlica naribanog tvrdog sira po izboru (Grana padano, parmezan...)
- 65 g cjelozrnatog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 160 ml mlijeka
- 1 žlica maslinovog ulja
- 2 velika jaja (istučena)
- sol, papar
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Posudu za pečenje premaži s malo ulja ili stavi papir za pečenje.
2. U zdjeli pomiješaj naribane tikvice, luk, vlasac i naribanu mozzarellu.
3.Dodaj brašno i prašak za pecivo u drugu zdjelu i nakon što prosiješ brašno i prašak, dodaj preostale sastojke (osim naribanog tvrdog sira) i dobro pomiješaj.
4. Izlij smjesu od tikvica u zdjelu, sve zajedno pomiješaj i izlij u posudu za pečenje. Na kraju dodaj naribani sir i peci 30-35 minuta ili dok čačkalica ne izađe čista iz središnjeg dijela pite.
5. Ostavi barem pet minuta da se slegne prije posluživanja.