Pet trikova za pripremu najfinijeg rižota

Pet trikova za pripremu najfinijeg rižota

Baš kao i kod pripreme tjestenine, rižoto se čini kao vrlo jednostavno jelo, ali postoji niz stvari na koje morate paziti prilikom kuhanja.

Na primjer, najbolje je koristiti rižu arborio jer sadrži više škroba od drugih vrsta riže što doprinosi kremastom okusu rižota. Također, dobro je prvo glazirati rižu na masnoći te tek kad postane staklasta, dodati ostale sastojke.

Kako bi izbjegli moguće greške, pripremili smo za vas top pet savjeta za pripremu rižota…

Dodajte vrući temeljac

Ako u vruću tavu dodate rashlađeni temeljac, automatski ćete ohladiti rižu te zabrljati čitav proces kuhanja. Zagrijte/pripremite temeljac neposredno prije dodavanja u rižoto kako bi jelo ostalo vruće i kako bi se sve ravnomjerno skuhalo.

Povremeno promiješajte

Neprestanim miješanjem previše zraka ulazi u rižu što će je ohladiti i učiniti gumenastom. S druge strane, ako ne miješate dovoljno, riža će se zalijepiti na dno i rubove posude. Miješanje je važno, jer kremasti efekt nastaje od škroba koji se oslobađa kada se zrnca riže trljaju jedna od drugo. Zato, miješajte svoj rižoto, ali povremeno.

Postepeno dodajte tekućinu

Ako temeljac ili vodu (ovisi što koristite u svom rižotu) odjednom ulijete u jelo, dobit ćete samo kuhanu rižu bez aroma i okusa. Postepeno ulijevajte, pričekajte da riža upije tekućinu i zatim dodajte još. Pravilo je da na šalicu riže idu cca četiri šalice temeljca.

Image



Pazite na vrijeme kuhanja

Poput tjestenine, riža bi trebala biti skuhana al dente! Zrno riže treba ostati u komadu, bez gnjecavosti i ne pretjerano škrobno.

Kuhajte na srednjoj vatri

Iako često slušate da se rižoto kuha na niskoj temperaturi, to je zapravo nije dobar savjet. Ako kuhate na preniskoj temperaturi, vaša riža se neće nikada skuhati. Opet, ako pojačate vatru, jelo će zagorjeti. Optimalna jačina vatre je ona srednja, riža će se pravilno skuhati i upiti sve potrebne arome.

Bonus savjeti

-Povrće koje planirate kombinirati u rižotu skuhajte odvojeno od riže.
-Ako u rižoto dodajte sir (parmezan, mascarpone i slično), napravite to pred sam kraj kuhanja. Prerano dodavanje sira će uništiti njegove okuse.
-Rižoto poslužite odmah, još vruće.

Ove trikove možete testirati već danas uz naš fini recept s brokulom.

Kremasti rižoto s brokulom

  • 1 čaša od 2,5 dl riže
  • 1 litra vode za namakanje riže
  • 1 brokula srednje veličine
  • 1/2 glavice luka
  • 2 jušne žlice ulje
  • po ukusu i potrebi soli i bijelog mljevenog papra
  • 1/2 litre vode u kojoj se kuhala brokula
  • 1 kutija sira Camembert
  • 1,5 dl Brzo & Fino vrhnja za šlag

PRIPREMA:

Zagrijte litru vode, a kad zakipi maknite je na stranu i uspite rižu. Ostavite da se riža namače 1 sat.

Očistite brokulu, pa je prokuhajte u blago posoljenoj vodi oko 10-tak minuta (očišćenu stabljiku i lišće duže, a cvjetiće manje, odnosno njih dodajte kasnije). Ocijedite brokulu, a vodu sačuvajte.    

Na malo ulja popržite luk isjeckan na sitne kockice. Dodajte procijeđenu rižu i dolijte vodu u kojoj se kuhala brokula. Posolite.

Nakon 20-tak minuta riža će već biti gotova pa dodajte brokulu, nježno promiješajte, dodajte malo bijelog papra, Brzo & Fino slatko vrhnje i sir izrezan na kockice. Siru prije rezanja odstranite bijelu koricu. Ako je presuho dodajte još malo vode. Riža mora biti kremasta, ali ne rijetka. Nakon 10-tak minuta sir će se rastopiti, a riža upiti slatko vrhnje.

Hmmm, ne jede vam se brokula…Nema problema. Posjetite www.brzoifino.hrza još odličnih recepata s rižom!

Image