Posljednjih godina, humus kao da je svugdje. Iako postoji već stoljećima, ovaj namaz u posljednje je vrijeme izrazito popularan. A s obzirom da na njegovu jednostavnu pripremu, nevjerojatan okus i brojne hranjive tvari - nije iznenađenje da ga zovu najzdravijim namazom na svijetu.
Svestran i ukusan, tradicionalni humus radi se od slanutka pomiješanog s maslinovim uljem, limunovim sokom, tahinijem (pasta od sjemenki sezama) i začinima po želji. Osim toga, prirodno je bez glutena, mliječnih proizvoda i savršen je i za vegane ili vegetarijance, jer ne sadrži životinjske proizvode.
Od bogate kolekcije hranjivih tvari do moćne doze vlakana, postoji mnogo zdravstenih razloga zašto bi trebala dodati humus u svoju prehranu. U nastavku smo izdvojile pet najvažnijih:
Bogat vitaminima, mineralima i fitonutrijenata
Gustoća hranjivih tvari odnosi se na količinu vitamina, minerala, vlakana, bjelančevina i zdravih masti u hrani, u odnosu na količinu kalorija. Biljna hrana poput voća, povrća i mahunarki neke su od namirnica s najvećom nutritivnom vrijednošću.
Mahunarke, poput slanutka koji je glavni sastojak humusa, posebno su zdrave jer su za razliku od voća i povrća i izvrstan izvor proteina. Slanutak je također izvrstan izvor fitonutrijenata koji promoviraju zdravlje, uključujući fitinsku kiselinu, sterole, tanine, karotenoide i izoflavone.
Zapravo, mahunarke imaju najbolje i od hrane bogate hranjivim tvarima životinjskog i biljnog podrijetla, a humus je još hranjiviji jer ima masnoće iz maslinovog ulja i tahinija koje su zdrave za srce.
Bogat vlaknima
Visok unos vlakana povezan je sa smanjenim rizikom od nekoliko bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2, pa čak i neke vrste raka. Prehrana bogata vlaknima također je korisna za održavanje zdravog probavnog sustava i održavanje zdrave težine, prema istraživanju objavljenom u American Journal of Lifestyle Medicine.
Nažalost, većina ljudi ne uspijeva zadovoljiti svoje potrebe za prehrambenim vlaknima. Prema jednoj anketi o zdravlju i prehrani, oko 95 posto odraslih i djece u SAD -u zadovoljava samo polovicu preporučenih potreba za vlaknima.
Konzumiranje više mahunarki izvrstan je način za povećanje unosa vlakana jer imaju više dijetalnih vlakana od bilo kojeg drugog povrća. Dodavanje humusa u prehranu stoga je izvrsna strategija koja će ti pomoći u postizanju dnevnih ciljeva vlakana. Zapravo, konzumiranje samo 4 žlice humusa dnevno daje otprilike 2 šalice mahunarki i oko 25 grama dijetalnih vlakana tjedno, po istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Nutrients.
Podržava zdravu težinu
Istraživanje objavljeno u časopisu Nutrition Reviews pokazalo je da prehrana bogata vlaknima može biti posebno korisna za kontrolu tjelesne težine. Budući da su vlakna neprobavljivi ugljikohidrati, pomažu ti da se osjećaš sito bez unosa dodatnih kalorija. Vlakna također usporavaju probavu, zbog čega se duže osjećaš sitom, smanjujući apetit i unos kalorija, dva ključna čimbenika u kontroli tjelesne težine.
Budući da je humus hrana bogata vlaknima, on ti također može pomoći da smršaviš ili spriječiš debljanje. Istraživanje objavljeno u Nutrition & Food Sciences pokazalo je da ljudi koji su jeli više slanutka i humusa imaju 53 posto manje šanse da budu pretili, te imaju niži indeks tjelesne mase (BMI) i manji opseg struka u usporedbi s onima koji ne konzumiraju humus.
Štoviše, ispitivanje prehrambene intervencije u Clinical Nutrition otkrilo je da su ljudi koji su osam tjedana slijedili prehranu bogatu vlaknima, izgubili više na težini u usporedbi s onima koji su samo jeli niskokaloričnu hranu.
Uravnotežuje šećer u krvi i inzulin
Regulacija šećera u krvi ključna je za sprječavanje dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma. Tipično, unos hrane s visokim glikemijskim indeksom (GI) poput bijelog kruha i šećera uzrokuje skokove šećera u krvi i inzulina. Zanimljivo je da je studija objavljena u British Journal of Nutrition pokazala da konzumiranje slanutka (ključnog sastojka humusa) s hranom s visokim GI poput bijelog kruha i pizze zapravo pomaže u smanjenju skoka šećera u krvi koji se obično javlja nakon konzumiranja ove hrane.
Istraživači vjeruju da visok sadržaj vlakana i zdrave masti u humusu može biti osobito koristan u poboljšanju reakcije glukoze u krvi i inzulina usporavanjem apsorpcije ugljikohidrata.
Može pomoći spriječiti kardiovaskularne bolesti
Dobro je utvrđeno da topljiva vlakna pomažu u smanjenju ukupnog kolesterola i LDL "lošeg" kolesterola, dva ključna biomarkera kardiovaskularnih bolesti, prema časopisu Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases.
Slanutak koji se nalazi u humusu izvrstan je izvor topivih vlakana i stoga je koristan u prevenciji i liječenju kardiovaskularnih bolesti. Tradicionalno pripremljeni humus izrađen je od maslinovog ulja, koje povećava "dobar" kolesterol HDL-a i ima antioksidativno djelovanje koje smanjuje upale povezane sa kardiovaskularnim bolestima, prema meta-analizi objavljenoj u Frontiers in Nutrition.