Hygge Danish Bistro
U prizemlju City Plaze, na Slavonskoj aveniji, nedavno je otvoren Hygge, bistro i bar iza kojeg stoji Danac s hrvatskom adresom, David Juul-Hansen. Osim što je vlasnik, on je i chef, a u Hrvatsku je došao prije nekoliko godina zbog obiteljskog posla, nepovezanog s ugostiteljskom industrijom. Na kraju je otvorio Hygge Danish Bistro koji je u samo nekoliko mjeseci osvojio srca Zagrepčana svojim jedinstvenim konceptom.
Naime, ideja Hygge kuhinje je predstaviti tradicionalna danska jela s ponekim twistom. Jelovnik je vrlo jednostavan i sastoji se od malog broja jela. Uz doručak, koji se poslužuje od 7 do 10 sati, a koji uključuje tost ili omlet, tu je i Smørrebrød sekcija hladnih jela, odnosno otvorenih sendviča s raznim dodacima. Tu su za ručak i mesne okruglice s pire krumpirom, koje se jedu u svim skandinavskim zemljama, jedno riblje jelo, ramsteak s krumpirima i dnevni specijalitet. Kad je riječ o desertima, nude aebleskiver, dansku verziju prozračnih, malih palačinki. Nema nekih pretjerano egzotičnih začina ili namirnica, već se radi tek o drugačijoj kombinaciji onih poznatih.
Ugodan interijer koji odiše pravim skandi, minimalističkim stilom te filozofija uživanja u hrani i trenutku koja se krije iza ovog bistroa oduševila nas je na prvu.