
Ovog Uskrsa pripremite Pasku, sočan i mirisan ukrajinski kruh prema receptu gastro blogerice

Paska je tradicionalni ukrajinski kruh koji izgledom podsjeća na božićni panettone, a okusom na uskršnju pogaču prepunu sušenog voća. Ovaj slatki kruh u Ukrajini se po običaju priprema za Uskrs, a ima sve što možete poželjeti: mekan je, izrazito sočan, aromatičan i ispunjen je slatkim notama voća. Idealan je izbor ako ovog Uskrsa želite pripremiti kolačić koji istovremeno podsjeća na pincu i voćni kruh.
Vrh svoje Paske prelijte
650 g glatkog brašna
dvije vrećice suhog kvasca
200 g otopljenog maslaca
180 g šećera
250 ml mlakog mlijeka
5 žumanjaka
1 žličicu soli
naribanu koricu jednog limuna
100 g suhih brusnica
100 g grožđica
Za uši od keksića trebat će vam:
115 g maslaca sobne temperature
60 g šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žumanjak jajeta S veličine
150 g glatkog brašna
10 g nezaslađenog kakao praha
prstohvat soli
Za
105 g bjelanjaka (oko 3 do 4 jajeta)
480 g šećera u prahu
puder roza boju
jestive šarene perlice
Prvo iz kuhinjskog ormarića izvadite okrugli kalup s dubljim obrubom ili kartonske posudice za pečenje promjera 18 cm. Ako nemate ni jedno ni drugo, Pasku možete ispeći u loncu jednakog promjera. Kalup namastite te mu dno obložite papirom za pečenje, a rubove pobrašnite.
Zatim odvojite 65 g brašna, kvasac i 115 g mlakog mlijeka pa sve pomiješajte, poklopite i ostavite pola sata na toplom. Mlijeko vam treba biti mlako, ne više od 48 °C kako bi se kvasac mogao aktivirati. Kvascu dodajte žumanjke, šećer, sol, te rastopljen i prohlađen maslac. Ulijte preostalo mlijeko i brašno pa dobro izradite tijesto pomoću Kenwood kMix kuhinjskog uređaja i njegovog nastavka za tijesto. Snaga motora od 1000 W pomoći će vam da ga zamijesite za tren i s lakoćom.
Kada je smjesa gotova, prekrijte ju čistom kuhinjskom krpom i ostavite pola sata da odmori. Nakon toga umiješajte grožđice i brusnice, oblikujte kuglu pa tijesto prebacite u pripremljen kalup. Pokrijte i ostavite još sat vremena ili dok se veličina udupla. Prije pečenja tijesto svakako zarežite na vrhu kako ne bi puklo. Pecite ga 50-ak minuta, a kad se ohladi, izvadite svoju Pasku iz kalupa i pripremite
Uši od keksa pripremit ćete jednostavno. Prvo izradite maslac i šećer. Zatim dodajte žumanjak pa sve povežite, uz vaniliju i sol. Smjesi dodajte brašno i kakao pa sve dobro izradite istim nastavkom. Tijesto prebacite u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na pola sata, a onda pećnicu ugrijte na 180 °C. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje, a tijesto razvaljajte na debljinu od oko 4 mm. Izrežite oblik ušiju te ih prebacite na pripremljen lim. Keksiće pecite oko 9 minuta, dok vam rubovi malo ne potamne.
Zatim na red dolazi priprema
Pripremljenom Paskom oduševit ćete sve one koji vole eksperimentirati s novim okusima, a dekoracijom ćete ugodno iznenaditi djecu, ali i svoje Instagram pratitelje. Vjerujte nam, Paska će ove godine biti


Stefany Žužić u odvažnom outfitu: 'Šljokice su opis mene, nosim ih kad god sam u prilici'

Venecija: Vodič za putovanje koje će se zauvijek pamtiti
