Pokladnice (krafne)
Sastojci:
15 g svježeg kvasca
40 g šećera
1/8 l mijeka
300 g brašna
3 žutanjka
malo soli
30 g maslaca
2 žlice ruma
ulje za prženje
omot vanilin-šećera
8 žlica marmelade
Priprema:
Namrvite kvasac u mlako mlijeko, dodajte polovicu šećera i malo brašna, te dobro promiješajte da dobijete kašicu. Neka se na toplome digne. U međuvremenu zagrijte brašno i sve druge sastojke. Mikserom izmiješajte preostali šećer, žutanjke, sol, rum i maslac, dodajte brašno, primiješajte dignuti kvas, te čvrsto mijesite i lupajte u posudi da se tijesto odvaja od stijenke. Ako treba, dodajte još malo mlakog mlijeka. Neka se diže na toplome 20 minuta.
Razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini da postane debelo 1 cm. Izrežite krugove promjera 6-8 cm i ostavite još neko vrijeme da se dižu. Dobro zagrijte ulje pa pržite po nekoliko pokladnica 3-4 minute s obje strane. Ispržene stavljajte na nekoliko papirnatih ubrusa da isteče suvišna masnoća. Pospite šećerom. Uz pokladnice poslužite marmeladu.
Želite li punjene krafne, tijesto tanje razvaljajte, napravite veće okrugle oblike. Rubove kruga premažite bjelanjkom, a u sredinu stavite malo marmelade (ili čokolade), pokrijte drugim okruglim oblikom, pa urežite manji krug, kako bi se dvije polovice spojile. Dalje pecite kao i one bez punjenja.