Teško da ima nešto tako ukusno kao sočni, mekani, ukusni muffini ravno iz pećnice. Savršeni muffin izvana nikad nije tvrd, a kad ga vadite iz papira ili kalupa, on se brzo i lako odvaja. Muffine je jednostavno napraviti, brzo su gotovi, mogu biti slatki ili slani i ima tisuće "kombinacija" ovisno o ukusu i željama, što ih čini savršenim "kolačem" u ovo zaposleno doba godine. Možete ih pokloniti ili sami uživati u njima
Prije nego krenemo na recepte - dvije važne napomene: 1. Tijesto za muffine nikada, ali NIKADA nemojte nemojte miješati mikserom, već ručno. Cilj je umiješati tijesto, a da ga što manje miješate. Nema veze što će vam ostati grudice. Kod izrade tijesta za muffine cilj nije riješiti se grudica, već tijesto promiješati tek toliko da se povežu suha, "brašnasta" i tekuća smjesa.
2. Uvijek koristite kalup - silikonski ili metalni, jer ako smjesu samo ulijete u papirnate čašice poslagane na lim za pečenje, sve će vam se izliti ili se muffini neće dovoljno dobro dići. Najbolje je da papiriće stavite u kalup - tako kalup nećete morati namašćivati, odnosno muffini neće biti premasni.
*Količine sastojaka u svim receptima je za 12 srednjih muffina.
Muffini sa sirom i tikvicama
Sastojci:
1 i 3/4 šalice svenamjenskog brašna
1 i 1/2 žličica praška za pecivo
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice soli
1/4 šalice maslaca, rastopljenog
1 umućeno jaje
1 čaša mlijeka
1 šalica isjeckane oguljene tikvice
3/4 šalice naribanog cheddar sira (može i Podravac ili Gouda)
1/4 šalice svježe naribanog parmezana
po želji: 1/4 šalice prženog sjeckanog hamburgera (pečeni špek)
1 češanj češnjaka, sitno sjeckan
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175°C. Stavite papiriće u kalup za muffine. U većoj posudi pomješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj zdjeli pomješajte rastopljeni maslac, jaje, mlijeko, tikvicu i češnjak. Pomješajte "suhu" i "vlažnu" smjesu, sa što manje miješanja (dovoljno je kada brašno postane ljepljivo). Dodajte sir i špek i promješajte tek toliko da se oni rasporede u smjesu. Čašice napunite do 3/4 i pecite oko 30 minuta – isprobajte čačkalicom je li gotovo (ako se smjesa lijepi za čačkalicu još nije pečeno). Poslužite toplo.
Muffini od šunke, sira i rajčica
Sastojci:
100g sjeckane šunke
2/3 šalice naribanog cheddar sira (može i Podravac ili Gouda)
3/4 šalice brašna za dizana tijesta
1/2 pola žličice sode bikarbone
3/4 žličice praška za pecivo
6 cherry rajčica, prepolovljene
1 žlica nasjeckanog peršina
1/3 šalice mlijeka
2 žlice ulja
1 umućeno jaje
sol i papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Stavite papiriće u kalup za muffine. U jednoj zdjeli pomješajte brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, sol (pripazite koliko ćete soli staviti, jer ako je šunka jako slana nije ni potrebno soliti) i papar. U drugoj pomješajte jaje šunku, sir, ulje, mlijeko i peršin. Pomješajte obje smjese, tek toliko da se one povežu. Čašice napunite do 3/4 i na kraju u svaku čašćicu utisnite polovicu cherry rajčice. Pecite oko 15-18 minuta – isprobajte čačkalicom je li gotovo (ako se smjesa lijepi za čačkalicu još nije pečeno). Poslužite toplo.
Muffini sa sirom i začinskim biljem
Sastojci:
1 i 1/2 šalica svenamjenskog brašna
1 prašak za pecivo
1 žličica sode bikarbone
prstohvat soli (ovisi o tome koliko je šunka slana)
1 jaje
1 i 1/2 šalica kiselog vrhnja ili mlijeka
1/4 šalice ulja ili rastopljenog maslaca
1 šalica svježeg sira
začinsko bilje po želji (može i miješano): 1-2 žlice sjeckanog vlasca, ružmarina, origana, bosiljka, kopra...
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175°C. Stavite papiriće u kalup za muffine. U jednoj zdjeli pomješajte suhe sastojke: brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj zdjeli umutite jaja s mlijekom, uljem, sirom i začinskim biljem. Povežite obje smjese, uz što manje miješanja. Čašice napunite do 3/4. Pecite 20 -25 minuta i poslužite tople.
Jednostavni slatki muffini
Sastojci:
2 šalice svenamjenskog brašna
3 žličice praška za pecivo
1/2 žličice soli
1 žličica sode bikarbone
3/4 šalice šećera
1 jaje
1 šalica mlijeka
1/4 šalice ulja (ili rastopljenog maslaca)
Po želji: ekstrakt vanilije ili žličica ruma
*Punjenje:
Banana i orasi: 1 žlica cimeta + 2/3 šalice nasjeckane banane + 1/3 šalice mljevenih ili sjeckanih oraha
Grožđice: 1 žlica cimeta + 1 šalica grožđica
Mrkva: 1 žlica cimeta + 1 šalica ribane mrkve
Borovnica: 1 šalica borovnica – može smrznutih
Komadići čokolade: 1 šalica sitno nasjeckane crne ili bijele čokolade
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Stavite papiriće u kalup za muffine. U jednoj zdjeli pomješajte suhe sastojke: brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj zdjeli umutite jaja s mlijekom i uljem. Povežite obje smjese, sa što manje miješanja i na kraju dodajte punjenje po želji i promješajte tek toliko da se rasporedi u smjesi. Čašice napunite do 3/4. Pecite 20 -25 minuta.
Dvostruko čokoladni muffini
Sastojci:
2 šalice brašna
1 šalica šećera
1/2 šalice smeđeg šećera
1/3 šalice kakaa u prahu
1 i pol žličice praška za pecivo
1 žličice soda bikarbone
1/4 žličice soli
1/2 šalice nasjeckane crne čokolade
2 žlice rastopljenog maslaca, na sobnoj temperaturi
3/4 šalice mlijeka
1/4 šalice kiselog vrhnja
1 jaje
1 žličice ekstrakta vanilije, po želji
Za glazuru:
1/4 šalice maslaca
1/2 šalice nasjeckane crne čokolade
1 šalica šećera u prahu (po želji)
1 do 2 žlice mlijeka
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 °C. Stavite papiriće u kalup za muffine. U jednoj, većoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, smeđi šećer, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
U loncu na 2 žlice maslaca rastopite 1/2 šalice čokolade, a niskoj temperaturu. Kad se čokolada u potpunosti rastopi maknite je s štednjaka, ostavite da se malo ohladi i onda umješajte u nju mlijeko, kiselo vrhnje, umućeno jaje i vaniliju.
Smjesu čokolade i mlijeka umješajte u mješavinu brašna i promješajte, miješajte samo dotle dok se smjese ne povežu (grudice mogu ostati). Ispunite svaki kalup do 3/4 i pecite 20 - 25 minuta. Isprobajte čačkalicom jesu li pečeni, ako jesu ugasnite pečnicu i pustite da odstoje još 5 minuta, zatim ih izvadite iz posude za pečenje i ostavite da se hlade.
Za to vrijeme napravite glazuru – rastopite pola šalice čokolade u 1/4 šalice maslaca, na niskoj temperaturi. Miješajte dok se čokolada ne rastopi i smjesa postane glatka. Maknite s vatre i žlicom umješajte šećer u prahu, te zatim dovoljno mlijeka dok ne dobijete željenu konzistenciju. Glazuru namažite ili prelijte po muffinima.
Sočni kukuruzni muffini
Sastojci:
1 šalica kukuruznog brašna
1 šalica svenamjenskog brašna
1/4 šalice rastopljenog maslaca, na sobnoj temperaturi
1 šalica kiselog vrhnja (250g)
pola šalice mlijeka
3 žlice šećera
2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
2 jaja
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 °C. Stavite papiriće u kalup za muffine. Smjesu za ove mauffine možete pripremiti kao i u prethodnim receptima, mo možete isprobati i ovako: Stavite prvo sav „suhi“ materijal u plastičnu vrećicu za zamrzavanje (3 L), zatim dodajte i rastopljeni maslac, vrhnje, mlijeko i umućena jaja. Dobro zatvorite vrećicu (istisnite zrak) i onda je „gnjecajte“ sve dok se svi sastojci ne povežu (ne previše). Grudice su dozvoljene. Nakon toga odrežite donji rub na vrećici i kroz njega istisnite tijesto u kalupe, puneći ih do 3/4. Pecite 20-25 minuta.