Ove namirnice nikako ne smiješ čuvati u hladnjaku jer gube na kvaliteti

Čuvanje namirnica u hladnjaku od presudne je važnosti za održavanje svježine namirnica i zdravlja, ali na određenu hranu može imati negativan utjecaj

Ove namirnice nikako ne smiješ čuvati u hladnjaku jer gube na kvaliteti

Hladnjak je namijenjen za čuvanje hrane i kako bi namirnice ostale svježe, ali niske temperature ne djeluju na svaku namirnicu isto. Na primjer, povrće poput krumpira i luka počet će brže truliti. Dinje i lubenice treba čuvati u hladnjaku tek kada se narežu na komade.

Image

Čokoladni tart s jagodama koji ne zahtijeva pečenje postat će tvoj omiljeni desert: Pripremi ga već danas


Za određene namirnice puno je važnije pronaći tamno mjesto i ostaviti ih na sobnoj temperaturi. Iako mnogi rajčice drže u hladnjaku zbog toga će izgubiti sočnost i bogatstvo okusa. Naravno, kako dolaze veće temperature vrlo je važno biti oprezan i pravilno čuvati namirnice zbog zdravlja, ali opet i ne treba sve čuvati u hladnjaku jer se tako gubi na kvaliteti. U nastavku pročitaj kako čuvati namirnice i koje nije potrebno čuvati u hladnjak. 

Banane

Banane najbolje zadržavaju svoj okus na sobnoj temperaturi. Osim toga, hladne temperature samo će ih spriječiti da dođe do sazrijevanja, a ako su zrele samo će ubrzati proces truljenja. 

Image


(Foto: Pixabay)

Krumpir

Krumpir treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu jer će zbog topline istrunuti. Međutim, temperatura u hladnjaku je previše niska. Stvorit će se sive i crne mrlje i doći će do truljenja. Također hladne temperature razgrađuju škrob u krumpiru zbog čega postaje slađi.

Image


(Foto: Pixabay)

Luk

Poput krumpira, luk je najbolje čuvati na hladnom i suhom mjestu. Nažalost, vlaga u hladnjaku može stvoriti plijesan na luku. Narezani luk može se čuvati u zatvorenoj posudi u hladnjaku, ali kada je komadu treba biti izvan njega.

Image


(Foto: Pixabay)

Češnjak

Ako primijetiš da češnjak počinje rasti znači da nije dobro uskladišten. Češnjak treba držati na suhom mjestu kako se spriječilo nakupljanje plijesni. Sjeckani češnjak može se čuvati u hladnjaku nekoliko tjedana.

Image


(Foto: Pixabay)

Med

Hladne temperature ubrzavaju proces kristalizacije u medu tako da ga je nabolje čuvati na sobnoj temperaturi. Med je namirnica koja se teško kvari pa je dovoljno držati na sobnoj temperaturi.

Image


(Foto: Pixabay)

Rajčice

Rajčice se slobodno mogu držati na kuhinjskim elementima ili u smočnici. Ako ih želiš dulje očuvati možeš ih staviti u hladnjak, ali na kraće vrijeme. 

Image


(Foto: Pixabay)

Ljuti umaci

Ljuti umaci obično u sebi imaju toliko octa da ih nema potrebe čuvati u hladnjaku. Ocat u većini ljutih umaka bit će dovoljan da zaustavi rast bakterija ili plijesni. Ljuti umaci slobodno se mogu držati uz začine.

Image


(Foto: Pixabay)

Kečap

Slično kao i ljuti umaci i kečaš se slobodno može držati u smočnici. Visok sadržaj octa trebao bi sačuvati njegovu cjelovitost i održavati ga svježim na sobnoj temperaturi.

Image


(Foto: Pexels)

Kruh

Ako se kruh drži u hladnjaku samo će se osušiti i lako će stvoriti plijesan. Međutim, ako imaš višak kruha slobodno ga možeš staviti u zamrzivač, tamo može jako dugo stajati.

Image


(Foto: Pixabay)

Nutella i slični namazi

Nutella ili bilo koji čokoladni namaz s lješnjacima gubi svoj okus samo na hladnim temperaturama. Osim što gubi okus postaje tvrd i teško razmaziv. 

Image


(Foto: Pixabay)

Jabuke

Jabuke će ostati savršenog okusa ako se čuvaju u kuhinji ili smočnici. Ali ako imaš veću količinu za koju ti treba više od nekoliko tjedana da se pojede, onda se mogu staviti u hladnjak.

Image


(Foto: Pixabay)

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje se počinje skupljati na nižim temperaturama i najbolje ga je ostaviti na radnoj površini ili u smočnici. Najbolje ga je čuvati na sobnoj temperaturi. 

Image


(Foto: Pixabay)

Kava

Vlaga u hladnjaku može promijeniti okus kave pa je najbolje držati čvrsto zatvorenu u smočnici. Kavu je najvažnije držati u čvrsto zatvorenoj posudi.

Image


(Foto: Pixabay)

Orašasti plodovi

Baš poput kave i orašaste plodove najbolje je čuvati u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. Niska temperatura pokvarit će okus ovoj namirnici. Uz to orašasti plodovi mogli bi primiti mirise i drugih namirnica iz hladnjaka.

Image


(Foto: Pixabay)

Voće

Nektarine, šljive, marelice i slično voće koje nije dovoljno zrelo najbolje je ostaviti na sobnoj temperaturi. Voće s košticama može nekoliko dana stajati u hladnjaku ako ga nisi stigla pojesti. Ali sobna temperatura najbolja je kako bi ostalo svježe.

Image


(Foto: Pixabay)

Lubenica i dinja

Lubenicu i dinju treba držati na sobnoj temperaturi dok sve dok je u cjelini. Imaju najbolji okus na sobnoj temperaturi. Kada se narežu trebaju se čuvati u hladnjaku i to najviše nekoliko dana.

Image


(Foto: Pixabay)