
Ove namirnice nikako ne smiješ čuvati u hladnjaku jer gube na kvaliteti

Hladnjak je namijenjen za čuvanje hrane i kako bi namirnice ostale svježe, ali niske temperature ne djeluju na svaku namirnicu isto. Na primjer, povrće poput krumpira i luka počet će brže truliti. Dinje i lubenice treba čuvati u hladnjaku tek kada se narežu na komade.
Banane najbolje zadržavaju svoj okus na sobnoj temperaturi. Osim toga, hladne temperature samo će ih spriječiti da dođe do sazrijevanja, a ako su zrele samo će ubrzati proces truljenja.
Krumpir treba čuvati na hladnom i tamnom mjestu jer će zbog topline istrunuti. Međutim, temperatura u hladnjaku je previše niska. Stvorit će se sive i crne mrlje i doći će do truljenja. Također hladne temperature razgrađuju škrob u krumpiru zbog čega postaje slađi.
Poput krumpira, luk je najbolje čuvati na hladnom i suhom mjestu. Nažalost, vlaga u hladnjaku može stvoriti plijesan na luku. Narezani luk može se čuvati u zatvorenoj posudi u hladnjaku, ali kada je komadu treba biti izvan njega.
Ako primijetiš da češnjak počinje rasti znači da nije dobro uskladišten. Češnjak treba držati na suhom mjestu kako se spriječilo nakupljanje plijesni. Sjeckani češnjak može se čuvati u hladnjaku nekoliko tjedana.
Hladne temperature ubrzavaju proces kristalizacije u medu tako da ga je nabolje čuvati na sobnoj temperaturi. Med je namirnica koja se teško kvari pa je dovoljno držati na sobnoj temperaturi.
Rajčice se slobodno mogu držati na kuhinjskim elementima ili u smočnici. Ako ih želiš dulje očuvati možeš ih staviti u hladnjak, ali na kraće vrijeme.
Ljuti umaci obično u sebi imaju toliko octa da ih nema potrebe čuvati u hladnjaku. Ocat u većini ljutih umaka bit će dovoljan da zaustavi rast bakterija ili plijesni. Ljuti umaci slobodno se mogu držati uz začine.
Slično kao i ljuti umaci i kečaš se slobodno može držati u smočnici. Visok sadržaj octa trebao bi sačuvati njegovu cjelovitost i održavati ga svježim na sobnoj temperaturi.
Ako se kruh drži u hladnjaku samo će se osušiti i lako će stvoriti plijesan. Međutim, ako imaš višak kruha slobodno ga možeš staviti u zamrzivač, tamo može jako dugo stajati.
Nutella ili bilo koji čokoladni namaz s lješnjacima gubi svoj okus samo na hladnim temperaturama. Osim što gubi okus postaje tvrd i teško razmaziv.
Jabuke će ostati savršenog okusa ako se čuvaju u kuhinji ili smočnici. Ali ako imaš veću količinu za koju ti treba više od nekoliko tjedana da se pojede, onda se mogu staviti u hladnjak.
Maslinovo ulje se počinje skupljati na nižim temperaturama i najbolje ga je ostaviti na radnoj površini ili u smočnici. Najbolje ga je čuvati na sobnoj temperaturi.
Vlaga u hladnjaku može promijeniti okus kave pa je najbolje držati čvrsto zatvorenu u smočnici. Kavu je najvažnije držati u čvrsto zatvorenoj posudi.
Baš poput kave i orašaste plodove najbolje je čuvati u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. Niska temperatura pokvarit će okus ovoj namirnici. Uz to orašasti plodovi mogli bi primiti mirise i drugih namirnica iz hladnjaka.
Nektarine, šljive, marelice i slično voće koje nije dovoljno zrelo najbolje je ostaviti na sobnoj temperaturi. Voće s košticama može nekoliko dana stajati u hladnjaku ako ga nisi stigla pojesti. Ali sobna temperatura najbolja je kako bi ostalo svježe.
Lubenicu i dinju treba držati na sobnoj temperaturi dok sve dok je u cjelini. Imaju najbolji okus na sobnoj temperaturi. Kada se narežu trebaju se čuvati u hladnjaku i to najviše nekoliko dana.