Puno je načina za pečenje krumpira, ali ova metoda rezultira savršenom mješavinom lepršave sredine i hrskave korice.
Krumpir je jedan od najboljih darova zemlje, jeftin, ukusan, hranjiv, svestran i pogodan za skladištenje. Možda nisu hrana za bogove, ali mogu biti sjajan prilog ako se s njima postupa dobro.
Postoji mnogo načina za pečenje krumpira poput mikrovalne pećnice, štednjaka, pećnice, instant lonca, roštilja, friteza i tostera.
Donosimo ti recept za savršeno pečen krumpir koji ćeš obožavati.
(FOTO: Pixabay)
Recept
Sastojci:
- Sol
- 7-9 neoguljenih krumpira, svaki lagano proboden vilicom na 6 mjesta
- 1 žlica biljnog ulja
1. Zagrij pećnicu na 200 celzijevih stupnjeva. Otopi dvije žlice soli u pola šalice vode u velikoj posudi, a zatim baci krumpir u to da se navlaži. Stavi krumpir u kalup za pečenje obloženu papirom za pečenje u pećnici i peci 45 minuta do sat vremena.
2. Izvadi krumpir iz pećnice te vrhove premaži uljem. Vrati krumpir u pećnicu i nastavi peći 10 minuta.
3.Izvadi krumpir iz pećnice i nožem napravi "X" na svakom krumpiru. Čistim ručnikom drži krajeve i lagano ih stisni da "meso" krumpira gurneš prema gore. Začini krumpir sa soli i paprom te začinima po želji. Posluži odmah.
Ovakav krumpir sadržava 35 posto tvoje dnevne vrijednosti vitamina B-6, 25 posto DV kalija, 20 posto DV vitamina C i 9 posto DV željeza, a da ne spominjemo gotovo 5 grama proteina i 3 grama vlakana, a sve za samo 170 kalorija.
A ako želiš obogatiti krumpir, možeš ga premazati maslacem, sirom i kiselim vrhnjem.
(FOTO: Pixabay)