Kobasice sa slanutkom i povrćem, u umaku od rajčice
Sastojci za četiri osobe:
- ulje
- četiri kobasice
- jedan veći ljubičasti luk
- dva režnja češnjaka
- jedna veća mrkva
- dva decilitra pilećeg temeljca
- konzervu slanutka
- dvije-tri grančice svježeg timijana
- 100 grama pelata
- jedna crvena paprika
- grašak, mahune
- lovorov lis
- sol, papar, šećer
Postupak:
U posudi koja može i u pećnicu i na štednjak, na malo ulja popeci kobasice da poprime koricu, trebat će ti jedno deset minuta pa ih stavi sa strane. Pećnicu zagrij na 180 Celzijevih stupnjeva.
Luk nareži na veće komade, mrkvu na kolutiće, češnjak na četvrtine. U posudu u kojoj si popržila kobasice ubaci luk i prži ga jedno pet minuta dok ne postane lagano proziran pa dodaj češnjak i narezanu papriku te peci još dvije minute. Dodaj potom mrkvu, iscijeđeni slanuta, grašak, mahune (odnosno svo povrće koje želiš) , kratko prodinstaj, zalij temeljcem, dodaj pelate, lovor i začine (pola žličice ili žličioca šećera ublažit će kiselost rajčice) i ostavi na vatri da prokuha, ne zaboravi u ovom trenutku vratiti kobasice natrag u vatrostalnu zdjelu pa ju potom prebaci u pećnicu.
Jelo bi nakon 45 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva trebalo biti gotovo.