Gastro
Gastro

Omiljeni desert - schneenockerln iliti paradižot

Omiljeni desert - schneenockerln iliti paradižot
Desert na bazi jaja može se spraviti u nekoliko različitih ukusnih verzija

Slatki kolač, specijalitet austrijske kuhinje, šnenokle, u našim je krajevima udomaćen pod nazivom paradižot. Priprema se na način da se u mlijeko stavi kuhati štapić vanilije. Žumanjci i šećer se pjenasto izmiješaju, zatim se dodaje jestivi škrob i umiješa u kipuće mlijeko. Smjesa žumanjaka i mlijeka se miješa pjenjačom dok ne zavrije, a tada se miče s vatre. Bjelanjke se istuče u čvrsti snijeg i žlicom se stavljaju u vrelu vodu. Čim voda zakipi, okreću se na drugu stranu, a nakon par sekundi se vade.Lagan i ukusan desert koji je jednostavno pripremiti, odličan u svakoj prigodi i za svako godišnje doba. Možete ga pripremiti i u raznim varijantama, ovisno o sastojcima koji se dodaju temeljnom receptu.  

Paradižot – žličnjaci od snijega Sastojci: 1 l mlijeka 5 jaja 3 vanilin šećera 6 žlica šećera petit beure keks malo ruma naribana korica limuna naribana čokolada 1-2 žlice brašna Priprema: U posudu poredati kekse, nakapati sa malo ruma i posuti sa naribanom koricom limuna. U loncu skuhati mlijeko u koji ste dodali vanilija šećer i 2 žlice šećera.Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg, a žumanjke u posebnoj posudi dobro pomiješati sa 4 žlice šećera, brašnom, 2 vanilija šećera i malo mlijeka (toliko da smjesa bude tekuća).U uzavrelo mlijeko dodavati jednu po jednu žlicu čvrsto umućenih bjelanaca, kuhati ih 1-2 minute, izvaditi i staviti u posudu sa keksom. Kada se bjelanjci gotovi u mlijeko uliti smjesu od žumanjaka. kuhati 2-3 minute te uliti u zdjelu sa bjelanjcima. Posuti sa naribanom čokoladom , ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, potom staviti u hladnjak na nekoliko sati. Dalmatinski paradižot Sastojci: 5-6 jaja 150 g šećera 1 litra mlijeka 1 štapić vanilije ili 1 vanilin šećer Za umak: ¼ kg višanja iz kompota (bez koštica) 1 dcl tekućine od kompota malo maraskina 1 žličica šećera u prahu 1 žličica škrobnog brašna Priprema: Pjenasto izmiješajte žumanjke sa šećerom i dodajte škrobno brašno. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg s 1 žlicom šećera, koju ste odvojili od navedene količine.U mlijeko stavite dio štapića vanilije i ostavite da zakuha. Zatim mlijeko maknite s vatre i stavljajte žlicom "snijeg" u mlijeko. Vratite posudu na vatru, ali samo toliko da "paradižot" počne kipiti. "Snijeg" brzo okrenite na drugu stranu te ga nakon nekoliko sekundi vadite i stavljajte u dublju posudu. Ponovite postupak dok ne skuhate sav "snijeg".Izmiješanu smjesu od žumanjaka prelijte postepeno istim kipućim mlijekom, dobro promješajte i vratite u posudu, pa mješajući sasvim kratko prokuhajte. Za umak od višanja: višnje, dcl soka od kompota, maraskino i šećer u prahu kratko prokuhajte, pa dodajte škrobno brašno, koje ste prethodno izmješali s preostalim sokom. Još malo prokuhajte kako bi se umak zgusnuo.Paradižot prelijte vrućim prelivom, dodajte umak od višanja i sve pospite listićima popečenih badema. Čokoladni paradižot Sastojci: Za umak od naranče: 50 g marmelade od marelica sok od jedne naranče Za umak od čokolade : 250 g čokolade sa 70 posto kakao mase 300 ml mlijeka 300 ml slatkog vrhnja 30 g šećera Snijeg: 6 bjelanjaka 120 g šećera 400 ml mlijeka 400 ml vode Priprema: Otopite marmeladu  na laganoj vatri i zatim pomiješajte sa sokom naranče. Nakon miješanja, protisnite smjesu kroz sito da se odvoje komadići marelica i narančine koštice.Ugrijte slatko vrhnje i mlijeko u dubokoj zdjeli za kuhanje, a kad zavrije prelijte preko sitno nasjeckane čokolade. Ostavite 2 do 3 minute i promiješajte. Po želji dodajte šećer i narančin sok u smjesu.Pažljivo odvojite bjelanjke i istucite ih dok ne dobijete čvrsti snijeg. Nježno umiješajte šećer. Zakuhajte vodu i mlijeko, a kad zavrije smanjite vatru. Pomoću žlice oblikujte od snijega veće oblačiće i kuhajte ih nekoliko sekundi u mlijeku sa svake strane. Izvadite na tanjur i ponovite s ostatkom snijega.Izlijte čokoladni umak u posudice, položite na njega oblačiće od snijega i pokapajte s umakom od naranče.

(M.G.)