Odlični recepti sa špinatom

Zdrava namirnica koja obiluje nutrijentima

Odlični recepti sa špinatom

Valjušci od gljiva s krem špinatom

Sastojci

30 ml (2 jušne žlice) maslaca
2 luka, narezana na tanke ploške
225 g gljiva iz limenke
15 ml (1 jušna žlica) konjaka
2 režnja češnjaka, narezana na tanke ploške
90 ml (6 jušnih žlica)
nasjeckanog svježeg peršina
175 g glatkog brašna
Oko 250 ml mlijeka

125 ml vrhnja
30 ml (2 jušne žlice) sitno nasjeckane ljutike
15 ml (1 jušna žlica) zrna zelenog papra
300 g listova svježeg špinata
15 ml (1 jušna žlica) maslinovog ulja
Sol i svježe mljeveni crni papar
250 g nemasnog svježeg sira
150 g creme fraiche
Grančice svježeg bilja, za ukrašavanje

Priprema:

1. Maslac rastopite u posudi, dodajte luk i pržite dok ne omekša, povremeno miješajući.
2. Ocijedite gljive, sitno ih nasjeckajte i stavite u posudu. Pirjajte oko 5 minuta, povremeno miješajući.
3. Dodajte konjak i režanj češnjaka. Pojačajte vatru i kuhajte dok se ne smanji količina sokova u posudi, često miješajući.
4. Umiješajte peršin, maknite posudu s vatre i odložite da se ohladi.
5. U zdjeli pomiješajte brašno s mlijekom i vrhnjem, a zatim dodajte mješavinu gljiva, ljutiku i zrna papra.
6. Sve dobro izmiješajte i oblikujte valjuške.
7. Valjuške kuhajte 10-15 minuta u posoljenoj vodi. Dobro ocijedite i pustite da se ohlade.
8. U međuvremenu, operite špinat i pirjajte u posudi s maslinovim uljem, bez dodavanja vode, dok ne omekša. Dobro ocijedite i istisnite
višak vode. Nasjeckajte kuhani špinat.
9. Dodajte preostali češnjak te začinite solju i paprom prema ukusu.
10. Ohlađeni špinat pomiješajte sa sirom i creme fraiche.
11. Poslužite valjuške uz prilog od krem špinata. Ukrasite grančicama svježeg bilja.
Prijedlog za serviranje
Poslužite uz miješanu zelenu salatu ili hrskavi francuski kruh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Izvor: Vegetarijanska kuhinja
Nakladnik: Veble Commerce, Zagreb
http://www.veble.hr/

2/8