Odlični recepti: Kelj na totalno drugačiji način

Uživajte u ovom iznimno zdravom povrću na potpuno nove načine

Odlični recepti: Kelj na totalno drugačiji način

Kada sam bila mala nikako nisam voljela kelj, no kako su godine prolazile zbilja mi je prirastao srcu. Greška je bila u njegovoj pripremi jer kelj se može pripremiti na puno više načina od uobičajenog na "čušpajz" kako se u mnogim kućanstvima priprema.

Osim toga, kelj je i veoma zdrav!

Kelj u sebi više željeza nego li junetina i više kalcija nego mlijeko i lakše se apsorbira u organizmu od mliječnih proizvoda. Osim toga snažno djeluje protuupalno i antioksidativno. Kelj ima 45 različitih flavonoida koji mogu spriječiti upale u organizmu, i pomoći kod bolesti kao što su artritis, bolesti srca i neke autoimmune bolesti.

Još neke od zdravstvenih blagodati kelja su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • jača imunitet
  • štiti od raka
  • jača kosti
  • štiti vid
  • proljepšava kožu, kosu i nokte
  • smanjuje upale u organizmu
  • štiti zdravlje srca i žila
  • poboljšava probavu
  • smanjuje rizik od dijabetesa
  • pomaže kod alergija
  • bogat je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama

Jedina iznimka kada se ne preporučuje jedenje više kelja (a i to se odnosi na sirov kelj u svakodnevnom unosu, primjerice u zelenom smoothieju) je ako imate problema s usporenim radom štitnjače. U tom slučaju ograničite konzumaciju kelja i obavezno ga skuhajte.

Sada kada znamo kako je itekako korisno jesti kelj isprobajte neke od ovih fantastičnih recepata...

1/6