Kada sam bila mala nikako nisam voljela kelj, no kako su godine prolazile zbilja mi je prirastao srcu. Greška je bila u njegovoj pripremi jer kelj se može pripremiti na puno više načina od uobičajenog na "čušpajz" kako se u mnogim kućanstvima priprema.
Osim toga, kelj je i veoma zdrav!
Kelj u sebi više željeza nego li junetina i više kalcija nego mlijeko i lakše se apsorbira u organizmu od mliječnih proizvoda. Osim toga snažno djeluje protuupalno i antioksidativno. Kelj ima 45 različitih flavonoida koji mogu spriječiti upale u organizmu, i pomoći kod bolesti kao što su artritis, bolesti srca i neke autoimmune bolesti.
Još neke od zdravstvenih blagodati kelja su:
- jača imunitet
- štiti od raka
- jača kosti
- štiti vid
- proljepšava kožu, kosu i nokte
- smanjuje upale u organizmu
- štiti zdravlje srca i žila
- poboljšava probavu
- smanjuje rizik od dijabetesa
- pomaže kod alergija
- bogat je omega-3 i omega-6 masnim kiselinama
Jedina iznimka kada se ne preporučuje jedenje više kelja (a i to se odnosi na sirov kelj u svakodnevnom unosu, primjerice u zelenom smoothieju) je ako imate problema s usporenim radom štitnjače. U tom slučaju ograničite konzumaciju kelja i obavezno ga skuhajte.
Sada kada znamo kako je itekako korisno jesti kelj isprobajte neke od ovih fantastičnih recepata...