Odlične slastice s jagodama

Ukusne i nutritivno vrlo bogate jagode odličan su sastojak svakog deserta

Odlične slastice s jagodama

Uskoro nam stiže sezona finih jagoda, a na tržnicama i u trgovinama možete ih pronaći već od sredine ožujka.

Najbolje je kupovati domaće jagode, od lokalnih proizvođača jer su takve najzdravije i najukusnije. Osim što su vrlo fine, jagode su i jedna od namirnica koje spadaju u grupu “superhrana” jer sadrže mnoštvo vitamina i minerala te razne supstance koje štite naše zdravlje ili čak i liječe od nekih bolesti. Jako su bogate C vitaminom i antioksidansima pa ih stoga svakako uključite u svoju prehranu.

Za vas smo pripremili nekoliko vrlo zanimljivih recepata s jagodama, a donosimo vam ih u nastavku...


Foto: Unsplash





Torta s jagodama i vrhnjem

Sastojci (Broj osoba: 10)

Podloga:
200 g Digestive keksa (može i neki drugi čajni keksi)
100 g prženih mljevenih badema
100 g kokos ulja ili maslaca (otopljenog)

Nadjev:
300 ml slatkog vrhnja za šlag
300 ml kiselog vrhnja
150 g šećera u prahu
10g želatine u prahu
500 g jagoda

Postupak pripreme
1. Sameljite keks i popržene bademe i onda dodajte otopljeno ulje/maslac. Pomiješajte da se sastojci sjedine i dobro utisnite na dno kalupa promjera 24 cm kojeg ste prije obložili prijanjajućom folijom. Stavite u hladnjak dok pripremate nadjev.
2. Pripremite želatinu prema uputi na vrečici. Za to vrijeme smiksajte slatko vrhnje u šlag zajedno sa šećerom u prahu. Zatim dodajte kiselo vrhnje i sve skupa smiksajte.
3. Nabubrenu želatinu zagrijte i dodavajte ju polagano prethodno izmiksanoj smjesi cijelo vrijeme miješajući.
4. Jagode operite, očistite i posušite (nekoliko ih ostavite sa strane za ukrašavanje). Slažite ih cijele gusto jednu uz drugu na podlogu od keksiju i badema i zatim sve zalijte pripremljenim nadjevom od vrhnja.
5. Ukrasite po želji sa preostalim jagodama i dobro ohladite (najbolje preko noći).

Čokoladni mousse s jagodama

Sastojci (Broj osoba: 6)

5 jaja
200 g čokolade
100 g šećera
2 vanilin šećera
jagode
125 ml vrhnja za šlag
4 žličice jake filtrirane kave

Postupak pripreme

Odvojite bjelanjke od žutanjaka. Čokoladu razlomite i otopite na pari. Izmiksajte bjelanjke sa 100 g šećera, a u drugoj posudi istucite vrhnje.
 Pjenasto izmiksajte vanilin šećer i žumanjke te s pjenjačom umiješajte procijeđenu kavu, zatim otopinu čokolade i na kraju šlag.
Mousse raspodijelite po čašama i stavite u hladnjak da se stisne. Dekorirajte kakaom, šlagom i jagodama.

Rolice sa jagodama


Sastojci (Broj osoba: 4)

7 šnita bijeloga kruha
2 jaja
3 velike žlice mlijeka
1 šalice šećera
1 žlica cimeta
100 grama maslaca
Nutella
100 grama jagoda


Postupak pripreme

1. Šnitama kruha pažljivo odstranite koricu. Rukama ih utisnite tako da se ne mrve. Premažite ih po cijeloj površini tankim slojem Nutelle ili namaza po želji.
2. Jagode operite u hladnoj vodi, ocijedite i dobro osušite. Izrežite ih na kocke. Poslažite ih po svakoj šniti kruha koliko stane uz rub.
3. Pažljivo zarolajte šnitu sa jagodama da dobijete rolicu. Ponovite postupak sa preostalim kruhom i jagodama.
4. U dubljoj posudi, pomiješajte jaja i mlijeko i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
5. U drugoj posudi, pomiješajte šećer i cimet.
6. Na tavi otopite maslac. Svaku rolicu umočite u mješavinu jaja i mlijeka i položite na tavu, tako da je preklop sa donje strane. Kada dobije zlatnu boju, okrenite ga i zapecite sa drugih strana. Ponovite postupak sa svim rolicama.
7. Redoslijedom kako ih vadite iz tave, uvaljajte ih sa svih strana u mješavinu šećera i cimeta.
8. Poslužite vruće uz svježe jagode.

Voćna torta s jagodama

Sastojci (Broj osoba: 6)

4 jaja
8 žlica šećera
8 žlica brašna
prašak za pecivo (na vrhu noža)

Postupak pripreme

1. Umutiti jaja sa šećerom da smjesa postane pjenasta.
2. Kada umutimo smjesu polako dodajemo 8 žlica brašna i prašak za pecivo i to lagano umutimo.
3. Kada smo smjesu umutili izlijemo je u namašćeni i pobrašnjeni lim za kolače.
4.Pečemo tortu 15 minuta na 200 stupnjeva
5.Kada je torta pečena i ohlađena dodamo jagode (ili drugo voće po želji) i ukrasimo je šlagom

Tiramisu s jagodama

Sastojci (Broj osoba: 12)

2 žumanjka
50 g šećera u prahu
500 g mascarpone sira
250 ml slatkog vrhnja
250 g jagoda
vrećica vanilin šećera
300 g keksa sa maslacem
šaka sjeckanih badema

Postupak pripreme

Žumanjke izmiksati sa šećerom u prahu i staviti da se kuha na pari oko 10 minuta dok se ne zgusne. Kad se dobro ohladi dodati mascarpone sir i malo umutiti. Posebno umutiti slatko vrhnje te dodati prethodnoj smjesi i ponovo umutiti mikserom.
Kekse staviti u vrećicu, i izmrviti, a bademe isjeckati na sitne komadiće
Jagode narežite na ploške i posipajte ih vanilin šećerom.

Na dno čaše izlijte malo kreme, zatim na nju poredajte zašećerene jagode. Pospite ih keksima i bademima te ponovite još jedan red sira, jagoda i keksa. Na vrh stavite kremu od sira i ukrasite manjim komadima jagoda i bademima. Stavite u hladnjak da se dobro ohladi.