Jesen volimo zbog brojnih razloga, ali najdraži jesenski miris definitivno nam je onaj pečenih kestena. Osim neodoljivog mirisa, tu je i neodoljiv orašasti okus, bilo pečenih ili kuhanih kestena, zbog kojeg su ovi jesenski plodovi savršeni dio mnogih slanih, ali i slatkih jela.
Da ne ostane sve samo na mirisu i okusu, trebamo naglasiti da kesteni imaju i mnoga ljekovita svojstva pa se tako mogu pohvaliti mnogim vitaminima i mineralima, kalijem, fosforom, kalcijem, magnezijem, a zanimljivo je i da su jedini od orašastih plodova koji sadrže i vitamin C.
Kesteni su sjajan dodatak širokom rasponu sastojaka, uključujući sve, od voća i povrća do čokolade ili mesa, a budući da smo velike obožavateljice kestena i deserta u svim oblicima, zavirile smo u online kuharice domaćih blogerica i pronašle tri slatka recepta s kestenima u kojima ćemo uživati ove jeseni.
Marmelada od kestena
Priprema:
1. Kestene operite pa ih zarežite po dužini ili im napravite križić i stavite ih kuhati oko 30 minuta (ovaj dio s rezanjem kestena pomaže vam da ih kasnije lakše očistite, ukoliko imate neki svoj trik upotrijebite ga).
2. Kuhane kestene ogulite i od njih napravite pire uz pomoć štapnog miksera ili u jačem blenderu. Kestenima ukoliko je potrebno dodajte oko 180 ml vode kako biste dobili ljepši pire.
3. U posebni, veći lonac, stavite 400 ml vode, smeđi šećer, vanilin šećer i sok naranče i limuna. Pustite da se kuha oko 10 minuta.
4. Zatim u lonac umiješajte i kesten pire, smanjite vatru i ostavite marmeladu da se kuha dok se ne zgusne, morat ćete miješati svako malo. Ja sam svoju kuhala oko 40-45 minuta, vi ćete procijeniti koliko će se vaša brzo zgušnjavati.
5. Pred kraj kuhanja, kada se je marmelada već malo zgusnula umiješajte rum, kuhajte još nekoliko minuta pa marmeladu ulijte u sterilizirane i tople staklenke.
6. Zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu ili u frižideru.
Napomena:
Od ove količine dobit ćete oko 1 kg marmelade.
Ovo je moja prva sezona da radim ovu marmeladu pa joj ne znam trajnost, ali sam već prije radila pekmez s rumom i bez problema je trajao glodinu dana, alkohol ga je čuvao od kvarenja. Ukoliko ćete i ovu marmeladu držati u frižideru nemate problema za kvarenje, to je sigurno.
Sastojci:
- 1 kg neočišćenih kestena
- oko 180 ml vode (za kesten pire)
- 400 ml vode
- 400 g smeđeg šećera
- 1 vanilin šećer
- sok 1 naranče i 1 limuna
- 1 bočica ruma (38 ml, možete staviti manje ili više)
Jesenski semifreddo od kestena
za nadjevza glazuru
Postupak:
1. Pomiješajte kuhane, očišćene i pasirane kestene sa šećerom, rumom i slatkim vrhnjem.
2. Kalup za 'srneći hrbat' ili duguljasti kalup za kruh obložite prozirnom folijom pa u njega rasporedite smjesu od kestena. Dvije žlice kestena ostavite sa strane.
3. U sredini smjese napravite veću udubinu pa u nju stavite oguljene banane.
4. Na kraju istucite 200 ml slatkog vrhnja u šlag te njime premažite banane i popunite sve praznine.
5. Sve dobro poravnajte i premažite s preostale dvije žlice kestena.
6. Odložite u zamrzivač najmanje dva sata da se smjesa dobro stisne.
Za glazuru:
1. Nad parom otpite čokoladu i kokosovo ulje.
Slaganje semifredda:
1. Zaleđeni kolač pažljivo izvadite iz kalupa, maknite plastičnu foliju i stavite ga na rešetku.
2. Odmah ga prelijte otopljenom čokoladom, budite brzi jer će se čokolada brzo stvrdnjavati.
3. Oprezno prebacite kolač na pladanj za posluživanje, narežite ga na kriške i poslužite.
Napomene:
Semifreddo čuvajte u zamrzivaču, a prije posluživanja ga ostavite petnaestak minuta na sobnoj temperaturi.
Sastojci:
- 750 g kuhanog, očišćenog i pasiranog kestena
- 150 g šećera u prahu
- 1 žlica ruma
- 150 ml slatkog vrhnja
:
- 2 banane
- 200 ml slatkog vrhnja, za šlag
:
- 200 g tamne kvalitetne čokolade
- 1 žlica kokosovog ulja
Rolada od kestena
Sastojci za glazuruPostupak:
1. Najprije izmiksati šećer u prahu i maslac.
2. Potom dodati kesten i rum/Baileys.
3. Sve zajedno izmiksati pa podijeliti na dva dijela.
4. Otopiti 50 g čokolade za kuhanje i dodati je u jedan dio. Prvo staviti svjetli dio pa onda tamni.
5. Na alumijsku foliju razmažite prvo svjetli dio pa onda tamni (s čokoladom). S ovim bi vam sastojcima dimenzije razmazane kreme trebale biti otprilike 26 cm x 22 cm (možete ju razmazati i manje, ali onda će vam rolada biti kraća ali viša).
6. Pomoću folije zarolajte roladu te ju također pomoću folije prebacite na tanjur ili pladanj.
7. Stavite ju u hladnjak dok radite čokoladnu glazuru neka se malo stegne.
8. Rastopite maslac i čokoladu i pričekajte par minuta neka se malo ohladi, u tom slučaju će se čokolada stegnuti i bit će vam lakše preliti glazuru po roladi.
9. Očistite pladanj od viška čokolade.
10. Roladu možete ukrasiti šlagom/tučenim vrhnjem po želji, ja u ovom slučaju nisam, ali sam ga poslužila sa strane.
Sastojci za roladu:
- 500 g kesten pirea
- 75 g maslaca
- 75 g šećera u prahu
- Baileysa ili ruma po želji (u orginalnom receptu od moje mame ide rum, ja sam koristila otprilike 2 žlice Baileysa)
- 50 g čokolade za kuhanje
:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 g maslaca