Neobičan kuglof od tikvica koji moraš probati

Na tikvice smo navikli u slanim jelima, no jesi li znala da ih možeš koristiti i u slasticama? Ovaj pomalo neobičan kuglof od tikvica iznenadit će te svojim punim i bogatim okusom, a vrlo ga je lako i jednostavno pripremiti.

Neobičan kuglof od tikvica koji moraš probati
Kuglof je tradicionalni kolač kojeg najčešće pripremamo u vrijeme blagdana, a ova nešto zdravija verzija iznenadit će te svojim pomalo neobičnim okusom. Začini poput cimeta i pimenta daju mu pomalo specifičan okus, a sočnost mu daje završni preljev na bazi mlijeka, šećera i vanilije. Odlično se slaže uz šalicu kave ili čaja i savršen je desert poslije ručka. Zadovoljit će nepce i najzahtjevnijih sladokusaca!

Sastojci

2 šalice ribanih tikvica
1 šalica grčkog jogurta
150 g šećera
2 veća bjelanjka
100 ml repičinog ulja
1 veće jaje
4 žličice ekstrakta vanilije
3 šalice glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
1 žličica soda bikarbone
0.5 žličice soli
1 žlica krušnih mrvica
80 g smeđeg šećera
80 g sjeckanih oraha
80 g grožđica
1 žličica cimeta
0.5 žličice pimenta
150 g mljevenog šećera
3 žlice malomasnog mlijeka

Priprema

01.

U velikoj zdjeli umuti tikvice, jogurt, šećer, bjelanjke, ulje, jaje i ekstrakt vanilije i miksaj dok se sve ne sjedini. U drugoj i manjoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol te postepeno stavljaj u smjesu od tikvica. Promiješaj da se svi sastojci sjedine.

02.

Kalup za kuglof premaži maslacem ili uljem i posipaj krušnim mrvicama. Ulij trećinu smjese u kalup i ubaci mješavinu od smeđeg šećera, oraha, grožđica, cimeta i pimenta. Na to stavi još trećinu tijesta pa opet dodaj smjesu od smeđeg šećera sa začinima i na kraju ulij u preostalu smjesu.

03.

Kuglof peci na 180 stupnjeva oko sat vremena. Možeš provjeriti čačkalicom, ako je suha – kuglof je pečen. Izvadi kuglof iz pećnice i ostavi da se hladi 10 minuta. Izvadi ga iz kalupa.

04.

Za preljev u maloj zdjeli pomiješaj šećer u prahu, mlijeko i ekstrakt vanilije. Miješaj dok ne postigneš željenu konzistenciju. Prelij po kuglofu, ostavi da se malo stvrdne te posluži.

Savjet

Ulje od uljane repice možeš zamijeniti bezmasnim jogurtom i tako dobiti zdraviju verziju koja će biti jednako sočna i ukusna.

žena.hr
7.6.2021.