Na tikvice smo navikli u slanim jelima, no jesi li znala da ih možeš koristiti i u slasticama? Ovaj pomalo neobičan kuglof od tikvica iznenadit će te svojim punim i bogatim okusom, a vrlo ga je lako i jednostavno pripremiti.
Sastojci
Priprema
U velikoj zdjeli umuti tikvice, jogurt, šećer, bjelanjke, ulje, jaje i ekstrakt vanilije i miksaj dok se sve ne sjedini. U drugoj i manjoj zdjeli pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol te postepeno stavljaj u smjesu od tikvica. Promiješaj da se svi sastojci sjedine.
Kalup za kuglof premaži maslacem ili uljem i posipaj krušnim mrvicama. Ulij trećinu smjese u kalup i ubaci mješavinu od smeđeg šećera, oraha, grožđica, cimeta i pimenta. Na to stavi još trećinu tijesta pa opet dodaj smjesu od smeđeg šećera sa začinima i na kraju ulij u preostalu smjesu.
Kuglof peci na 180 stupnjeva oko sat vremena. Možeš provjeriti čačkalicom, ako je suha – kuglof je pečen. Izvadi kuglof iz pećnice i ostavi da se hladi 10 minuta. Izvadi ga iz kalupa.
Za preljev u maloj zdjeli pomiješaj šećer u prahu, mlijeko i ekstrakt vanilije. Miješaj dok ne postigneš željenu konzistenciju. Prelij po kuglofu, ostavi da se malo stvrdne te posluži.
Savjet
Ulje od uljane repice možeš zamijeniti bezmasnim jogurtom i tako dobiti zdraviju verziju koja će biti jednako sočna i ukusna.