Ne znaš što bi za vikend? Peci ajvar ili kuhaj marmeladu i pripremi zimnicu

Jesen je vjerojatno najaromatičnije doba godine (da, da i najromantičnije - ako si slučajno krivo pročitala, jer se radi o nježnim emocijama, ali onima koje idu kroz želudac)

Ne znaš što bi za vikend? Peci ajvar ili kuhaj marmeladu i pripremi zimnicu

Dok šetaš, osjetila primaju podražaje sa svih strana. Žarka žuta, narančasta i smeđa svuda su oko tebe, a u nosnicama se, od prozora do prozora izmjenjuju mirisi pečenih paprika, ajvara, pinđura, džema od šljiva ili bobičastog voća, reski miris octa u kojem će se kiseliti krastavci, luk, cikla.

Image

Sezona je zimnice – pripremite pekmeze za prste polizati


Možda i ti, kako mnogi ovih dana, nosiš ulicom teglice u kojima su upakirani ljeto, ljubav i trud mame, bake, svekrve ili nadobudne prijateljice koja je odlučila prvi put ispeći ajvar, a guleći paprike i gledajući u smežurane prste, bezbroj puta poput mantre ponavljala: 'Što mi je ovo trebalo'. No, kod je napokon potegnula kuhačom po loncu i  razdijelila ajvar na dvije strane, kao što je davnih dana Mojsije udario štapom i razdijelio Crveno more, znala je da će isto ponoviti i dogodine. Ima nešto u spremanju zimnice što se ne može platiti novcem. Nikada ju nećeš raditi samo za sebe, već za one koje voliš. I zaista ispada da njezin ključni sastojak nije dozrelo voće i povrće ili tajni začin, već čista ljubav koja se očituje kroz uloženi trud. Na koncu će te vrijedne ruke koje su spremale zimnicu, teglice pune ajvara, džemova, paprika, krastavaca, kuhane rajčice, poredati po kuhinjskom stolu, a potom ih spremiti u smočnicu, pogledom određujući kome je koja namijenjena. Zato ujesen nije glavni modni dodatak nježni šal od kašmira (iako se ne bismo bunili), već staklenka ajvara ili džema koju ćeš ponijeti sa sobom od nekoga s kim si bliska. 


Ili ćeš ove godine ti biti ta koja će zapakirati ljubav za zimu, da tvoje bližnje grije kada se temperatura spusti daleko ispod ništice? U nastavku ti donosimo abecedu zimnice, odnosno pravila koja bi trebala primijeniti ako ne želiš da ti sav trud padne u vodu.

Sastojci

Za zimnicu uvijek biraj zdrave, neoštećene i zrele plodove, bez obzira radi li se o voću ili povrću. Najbolje bi bilo da su domaći, no poslužit će i oni s tržnica ili iz supermarketa, iako bih ove zadnje, zadnje i izabrala jer je teško procijeniti u kontroliranim uvjetima supermarketa (namirnice su na puno hladnijoj temperaturi, nego kad ih doneseš doma) u kakvom su zaista stanju plodovi.

Image


(FOTO: Pixabay)

Priprema

Kada radiš zimnicu odvoji vremena za nju. Nije dobro u ovakvim situacijama žuriti. Optimiziraj posao. Pečeš li ajvar, uzmi za to dva dana. Prvi dan ispeci paprike i preko noći ih ostavi da se ocijede, a drugi dan peci ajvar. Za pekmez ti ne treba toliko vremena, no ipak računaj na nekoliko sati posla. Kod džemova i pekmeza ne pretjeruj sa šećerom i ostalim konzervansima. Što prirodnije to bolje. Možeš ih napraviti i bez dodanog šećera.
Sol, ocat, ulje

Na napunjene teglice ajvara uspi malo ulja ako je si zagrijala kako bi prevenirala kvarenje i oksidaciju, a povrće koje kiseliš zalij octom čak i dva centimetra iznad ruba povrća jer će stajanjem ono upiti tekućinu, a ne želiš da ostane na suhom jer se sadržaj može pokvariti. Kombinacija soli i octa osigurat će da tvoja zimnica bude dobra za jelo, odnosno da se ne kvari, tijekom cijele godine. 

Sterilizacija

Staklenke za zimnicu obvezno trebaš sterilizirati. Ne boj se, riječ je o vrlo jednostavnoj radnji. Operi staklenke i položi ih na pleh te ih stavi u pećnicu koju ćeš zagrijati na 100 Celzijevih stupnjeva te ih ostavi unutra 30 minuta. I poklopce stavi u pećnicu. Pripazi kad ih budeš vadila da se ne opečeš jer će biti vruće. Nakon što napuniš teglice, zatvori ih i umotaj u deku ili deblji stolnjak kako bi se polako hladile pri čemu će se dodatno vakuumirati. 

Higijena

I ono najvažnije - pazi na higijenu. Pripremi prostor u kojem ćeš raditi, ukloni iz njega ono što ti je suvišno. Zaveži kosu kako ne bi imala neželjenih sastojaka u staklenkama, stavi pregaču i prioni poslu. U društvu je sve puno ugodnije pa pozovi prijateljicu ili zimnicu radi s ukućanima.