Gastro
Gastro

Ne znaš što bi s avokadom? Isprobaj neki od ovih fantastičnih recepata

Ne znaš što bi s avokadom? Isprobaj neki od ovih fantastičnih recepata
Ne jedemo ga samo zato što je jako zdrav, nego i zato što je izuzetno fin...

Jednostavno obožavamo avokado i to iz više razloga. On je nevjerojatno zdrav, prepun dobrih i korisnih masti i vlakana, a odličan je za zdravlje srca i prevenciju od bolesti. Osim toga, svojom punoćom i kremastom teksturom obogaćuje mnoga jela. Možeš ga kombinirati uz gotovo bilo što, a ako ti ponestane inspiracije pokušaj napraviti jedan od ovih fantastičnih recepata.  

Mediteranska salata od piletine i avokada u pecivu

Sastojci: 2 avokada 1 šalica piletine, pečene i rastrgane vilicom 4 tvrdo kuhana jaja ¼ šalice sušenih rajčica ½ šalice bosiljka ½ šalice smrvljenog feta sira 1 limun Šaka rikole 4 vrlo meka peciva Priprema: Avokado i jaja nareži na kockice, bosiljak i sušene rajčice nasjeckaj, a iz limuna iscijedi sok. Dobro pomiješaj sve sastojke, pa ih posoli i popapri po želji. Peciva prereži po pola i puni ga sa salatom.  

Brodići od avokada

Sastojci: 4 zrela avokada 1 konzerva slanutka ½ žličice chillija  ½ žličice kumina ½ žličice korijandera 1 žličica crvene paprike ¼ žličice soli 1 žlica maslinovog ulja 2 žlice tahinija Sok jednog limuna Šaka sjeckanog peršina ¼ crvenog luka 4 cherry rajčica 4 žlice jogurta Priprema: Slanutak procijedi i pomiješaj ga sa začinima, pa ga prži na malo ulja konstantno miješajući 8-10 min. Ako nemaš tahini napravi ga tako da pržiš pola šalice sezama na laganoj vatri dok ne posmeđi, dodaš mu ¼ šalice maslinovog ulja i ½ žličice soli, i usitniš ga štapnim mikserom u glatku smjesu. Avokado prepolovi i izvadi mu košticu (možeš još malo izdubiti po želji, ali ne previše). Premaži ga tahinijem pa na to slaži slanutak, luk i cherry rajčice. Na kraju ga pokapaj s malo limunovog soka, jogurtom i peršinom.

Brownie od avokada

Sastojci: 2 zrela avokada 1 ½ šalica sjeckane tamne čokolade 1 šalica šećera 2 jaja 1 žličica ekstrakta vanilije ¾ šalice brašna ¼ šalice kakao praha ½ žličice praška za pecivo ¼ žličice soli 3 žlice ulja Priprema: Avokado prepolovi, izvadi mu košticu i izvadi ga žlicom. Zgnječi ga i dodaj mu jaja, šećer, vaniliju i ulje. Pomiješaj sve suhe sastojke pa ih postepeno dodaj mokrima i sve dobro pomiješaj. Na kraju u smjesu dodaj otopljenu čokoladu. Namasti kalup za pečenje ili ga prekrij papirom za pečenje pa u njega ulij smjesu. Peci pola sata na 180C.

Tabbouleh s avokadom

Sastojci: 1/3 šalice bulgura 1 šalica sjeckanog peršina 1 šalica sjeckanih cherry rajčica 1 zreli avokado, narezan na kockice 5 sjeckana mlada luka Šaka svježeg lišća mente, sjeckanog 2 žlice limunovog soka 1 češanj češnjaka  Sol, papar Priprema: Bulgur skuhaj prema uputama na pakiranju. Pomiješaj sve sastojke i posluži ih na listu salate.

Slatki kruh s bananom i avokadom

Sastojci: 160 g zrelog avokada ¾ šalice šećera 2 šalice brašna 2 žličice praška za pecivo 2  jaja 2 žličice ekstrakta vanilije 1 žličica cimeta ½ žličice muškatnog oraščića ½ šalice jogurta 1 velika zrela banana Priprema: Avokado i bananu zgnječi s vilicom i dodaj im sve ostale sastojke. Dobro ih promiješaj pa smjesu nalij u kalup za kruh. Peci 1 sat i 20 minuta na 160C.

Puding od avokada, čokolade i kikiriki maslaca

Sastojci: 1 ½ zrela avokada 1 velika zrela banana ½ šalice kakao praha ½ šalice kikiriki maslaca ½ šalice agavinog sirupa, meda, javorovog sirupa ili datulja ¼ šalice bademovog mlijeka (može i obično) Priprema: Avokado prereži na pola, izvadi mu košticu te da izvadi žlicom. Sve sastojke stavi u multipraktik te ih miksaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Puding podjeli u 4-6 manjih posudica.

Brusketi s avokadom i redukcijom Aceta balsamica

Sastojci: 1 baguette ¼ šalice maslinovog ulja ½ šalice Aceta balsamica 2 žlice smeđeg šećera 2 šalice narezanih cherry rajčica 1 avokado narezan na ploške ¼ šalice svježeg bosiljka Sol, papar Priprema: Napravi redukciju Aceta balsamica tako da ga staviš u manji lonac sa šećerom i kuhaš 6-8 minuta na laganoj do srednje jakoj vatri. Baguette prereži na tanje duguljaste šnite i tostiraj ga pa ga prelij s malo maslinovog ulja. Poslaži povrće na baguette i na kraju ga poprskaj s redukcijom Aceta, još maslinovog ulja i bosiljkom.

Hladna juha od avokada

Sastojci: 2 svježa krastavca 2 zrela avokada 1 češanj češnjaka 1 žličica korijandera Sok jednog limuna 1 jogurt ½ žličice soli 1 šalica vode (po potrebi) Priprema: Avokadu makni košticu i izvadi meso žlicom. Stavi sve sastojke u blender i miksaj ih dok ne dobiješ glatku smjesu, dodajući joj vode po potrebi. Juhu posluži hladnu.  

Piletina caprese s avokadom

Sastojci: 4 fileta pilećih prsa 1 avokado 1 mozzarella 1 velika rajčica 1 žlica maslinovog ulja Šaka svježeg bosiljka Sok, papar Priprema: Piletinu ispeci na ulju te joj malo prije kraja pečenja dodaj kriške mozzarelle da se blago rastopi. Makni piletinu s vatre te na nju slaži red avokada narezanog na ploške, pa red rajčica narezanih na ploške. Posoli i popapri, te dodaj još par kapi maslinovog ulja i nasjeckani bosiljak.  

Wrap od piletine i avokada

Sastojci: 2 fileta pilećih prsa 1 avokado 1 šalica narezane salate 1 šalica narezanog zelja 1 šalica narezanih rajčica 4 velike tortilje ½ šalice kiselog vrhnja ¼ šalice jogurta 1 češanj češnjaka ½ žličice chillija 1 žličica kumina 1 žličica korijandera 4 velike tortilje Sol, papar Priprema: Piletinu nareži na komadiče, pomiješaj s začinima i ispeci na tavi. Napravi umak tako da pomiješaš vrhnje, jogurt i naribani češnjak, te ga začini po želji. Slaži sve sastojke u tortilju koju si prethodno kratko zagrijala u tavi.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx