Ne znaš što bi s avokadom? Isprobaj neki od ovih fantastičnih recepata

Ne jedemo ga samo zato što je jako zdrav, nego i zato što je izuzetno fin...

Ne znaš što bi s avokadom? Isprobaj neki od ovih fantastičnih recepata

Jednostavno obožavamo avokado i to iz više razloga. On je nevjerojatno zdrav, prepun dobrih i korisnih masti i vlakana, a odličan je za zdravlje srca i prevenciju od bolesti. Osim toga, svojom punoćom i kremastom teksturom obogaćuje mnoga jela. Možeš ga kombinirati uz gotovo bilo što, a ako ti ponestane inspiracije pokušaj napraviti jedan od ovih fantastičnih recepata.

Mediteranska salata od piletine i avokada u pecivu

Sastojci:
2 avokada
1 šalica piletine, pečene i rastrgane vilicom
4 tvrdo kuhana jaja
¼ šalice sušenih rajčica
½ šalice bosiljka
½ šalice smrvljenog feta sira
1 limun
Šaka rikole
4 vrlo meka peciva

Priprema:
Avokado i jaja nareži na kockice, bosiljak i sušene rajčice nasjeckaj, a iz limuna iscijedi sok. Dobro pomiješaj sve sastojke, pa ih posoli i popapri po želji. Peciva prereži po pola i puni ga sa salatom.

Brodići od avokada

Sastojci:
4 zrela avokada
1 konzerva slanutka
½ žličice chillija 
½ žličice kumina
½ žličice korijandera
1 žličica crvene paprike
¼ žličice soli
1 žlica maslinovog ulja
2 žlice tahinija
Sok jednog limuna
Šaka sjeckanog peršina
¼ crvenog luka
4 cherry rajčica
4 žlice jogurta

Priprema:
Slanutak procijedi i pomiješaj ga sa začinima, pa ga prži na malo ulja konstantno miješajući 8-10 min. Ako nemaš tahini napravi ga tako da pržiš pola šalice sezama na laganoj vatri dok ne posmeđi, dodaš mu ¼ šalice maslinovog ulja i ½ žličice soli, i usitniš ga štapnim mikserom u glatku smjesu. Avokado prepolovi i izvadi mu košticu (možeš još malo izdubiti po želji, ali ne previše). Premaži ga tahinijem pa na to slaži slanutak, luk i cherry rajčice. Na kraju ga pokapaj s malo limunovog soka, jogurtom i peršinom.


Brownie od avokada

Sastojci:
2 zrela avokada
1 ½ šalica sjeckane tamne čokolade
1 šalica šećera
2 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
¾ šalice brašna
¼ šalice kakao praha
½ žličice praška za pecivo
¼ žličice soli
3 žlice ulja

Priprema:
Avokado prepolovi, izvadi mu košticu i izvadi ga žlicom. Zgnječi ga i dodaj mu jaja, šećer, vaniliju i ulje. Pomiješaj sve suhe sastojke pa ih postepeno dodaj mokrima i sve dobro pomiješaj. Na kraju u smjesu dodaj otopljenu čokoladu. Namasti kalup za pečenje ili ga prekrij papirom za pečenje pa u njega ulij smjesu. Peci pola sata na 180C.


Tabbouleh s avokadom

Sastojci:
1/3 šalice bulgura
1 šalica sjeckanog peršina
1 šalica sjeckanih cherry rajčica
1 zreli avokado, narezan na kockice
5 sjeckana mlada luka
Šaka svježeg lišća mente, sjeckanog
2 žlice limunovog soka
1 češanj češnjaka 
Sol, papar

Priprema:
Bulgur skuhaj prema uputama na pakiranju. Pomiješaj sve sastojke i posluži ih na listu salate.


Slatki kruh s bananom i avokadom

Sastojci:
160 g zrelog avokada
¾ šalice šećera
2 šalice brašna
2 žličice praška za pecivo
2  jaja
2 žličice ekstrakta vanilije
1 žličica cimeta
½ žličice muškatnog oraščića
½ šalice jogurta
1 velika zrela banana

Priprema:
Avokado i bananu zgnječi s vilicom i dodaj im sve ostale sastojke. Dobro ih promiješaj pa smjesu nalij u kalup za kruh. Peci 1 sat i 20 minuta na 160C.


Puding od avokada, čokolade i kikiriki maslaca

Sastojci:
1 ½ zrela avokada
1 velika zrela banana
½ šalice kakao praha
½ šalice kikiriki maslaca
½ šalice agavinog sirupa, meda, javorovog sirupa ili datulja
¼ šalice bademovog mlijeka (može i obično)

Priprema:
Avokado prereži na pola, izvadi mu košticu te da izvadi žlicom. Sve sastojke stavi u multipraktik te ih miksaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Puding podjeli u 4-6 manjih posudica.


Brusketi s avokadom i redukcijom Aceta balsamica

Sastojci:
1 baguette
¼ šalice maslinovog ulja
½ šalice Aceta balsamica
2 žlice smeđeg šećera
2 šalice narezanih cherry rajčica
1 avokado narezan na ploške
¼ šalice svježeg bosiljka
Sol, papar

Priprema:
Napravi redukciju Aceta balsamica tako da ga staviš u manji lonac sa šećerom i kuhaš 6-8 minuta na laganoj do srednje jakoj vatri. Baguette prereži na tanje duguljaste šnite i tostiraj ga pa ga prelij s malo maslinovog ulja. Poslaži povrće na baguette i na kraju ga poprskaj s redukcijom Aceta, još maslinovog ulja i bosiljkom.


Hladna juha od avokada

Sastojci:
2 svježa krastavca
2 zrela avokada
1 češanj češnjaka
1 žličica korijandera
Sok jednog limuna
1 jogurt
½ žličice soli
1 šalica vode (po potrebi)

Priprema:
Avokadu makni košticu i izvadi meso žlicom. Stavi sve sastojke u blender i miksaj ih dok ne dobiješ glatku smjesu, dodajući joj vode po potrebi. Juhu posluži hladnu.

Piletina caprese s avokadom

Sastojci:
4 fileta pilećih prsa
1 avokado
1 mozzarella
1 velika rajčica
1 žlica maslinovog ulja
Šaka svježeg bosiljka
Sok, papar

Priprema:
Piletinu ispeci na ulju te joj malo prije kraja pečenja dodaj kriške mozzarelle da se blago rastopi. Makni piletinu s vatre te na nju slaži red avokada narezanog na ploške, pa red rajčica narezanih na ploške. Posoli i popapri, te dodaj još par kapi maslinovog ulja i nasjeckani bosiljak.

Wrap od piletine i avokada

Sastojci:
2 fileta pilećih prsa
1 avokado
1 šalica narezane salate
1 šalica narezanog zelja
1 šalica narezanih rajčica
4 velike tortilje
½ šalice kiselog vrhnja
¼ šalice jogurta
1 češanj češnjaka
½ žličice chillija
1 žličica kumina
1 žličica korijandera
4 velike tortilje
Sol, papar

Priprema:
Piletinu nareži na komadiče, pomiješaj s začinima i ispeci na tavi. Napravi umak tako da pomiješaš vrhnje, jogurt i naribani češnjak, te ga začini po želji. Slaži sve sastojke u tortilju koju si prethodno kratko zagrijala u tavi.