Miris prženih fritula definitivno je jedan od onih mirisa zbog kojih nam nedostaje Advent. Ne znamo za vas, ali mi se svake godine obavezno počastimo s jednom 'čašicom'.
Te male loptice koje se prže u puno (puno) ulja i obično posipaju šećerom u prahu, džemom ili čokoladom - savršeni su zimski slatki grijeh.
Ne jedemo ih često, ali s izostankom ovogodišnjeg Adventa i lude godine koja je se polako privodi svom kraju, ove zime želimo uživati u fritulama bez trunke grižnje savjesti.
Mnogo je recepata za fritule i svi su više manje slični, ali nakon godina isprobavanja raznih recepata, kod Ana-Marije Bujić s bloga Da mi je nešto slatko pronašle smo idealan: brz i jednostavan, s jogurtom umjesto kvasca i krajnjim rezultatom kojem nitko neće moći odoljeti - hrskavim fritulama izvana, a mekanim iznutra. Ako ti sline već pošteno cure, trk na recept u nastavku.
Sastojci (za 25 komada, po potrebi udvostručiti smjesu):
- 1 jaje
- 1 grčki jogurt (125 g)
- prstohvat soli
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica šećera
- malo cimeta
- korica 1/2- 1 limuna
- 100 g glatkog brašna
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- suncokretovo ulje za prženje (točna količina ovisi o veličini lonca koji koristite)
Priprema:
1. U zdjeli pomiješajte jaje, grčki jogurt, sol, vanilin šećer, šećer, cimet i koricu limuna.
2. Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo pa umutite tako da dobijete glatku smjesu.
3. U loncu debljeg dna zagrijte ulje za prženje – trebalo bi ga biti 10-ak cm u visinu. Kad se ulje zagrije, malom žličicom vadite smjesu i ubacujte je u lonac. Ako želite fritule bez “rogova”, smjesu vadite dvama žličicama umočenima u vruće ulje – tako će smjesa lako spuznuti sa žličice i dobit ćete okrugle fritule.
4. Kad vam fritule porumene s jedne strane, okrenite ih vilicom na drugu i kad su gotove, odložite ih malo na salvetu ili kuhinjski papir da se ukloni višak ulja.
5. Najbolje su dok su još tople, s malo šećera u prahu, marmelade ili čokoladnog preljeva – što god vam srce želi.