Ne možemo ih jesti na Adventu, ali možemo doma: Brze fritule s jogurtom

Ne možemo ih jesti na Adventu, ali možemo doma: Brze fritule s jogurtom
Na blogu Da mi je nešto slatko pronašle smo super jednostavan recept za omiljenu zimsku slasticu

Miris prženih fritula definitivno je jedan od onih mirisa zbog kojih nam nedostaje Advent. Ne znamo za vas, ali mi se svake godine obavezno počastimo s jednom 'čašicom'.

Te male loptice koje se prže u puno (puno) ulja i obično posipaju šećerom u prahu, džemom ili čokoladom - savršeni su zimski slatki grijeh Ne jedemo ih često, ali s izostankom ovogodišnjeg Adventa i lude godine koja je se polako privodi svom kraju, ove zime želimo uživati u fritulama bez trunke grižnje savjesti. Mnogo je recepata za fritule i svi su više manje slični, ali nakon godina isprobavanja raznih recepata, kod Ana-Marije Bujić s bloga Da mi je nešto slatko pronašle smo idealan: brz i jednostavan, s jogurtom umjesto kvasca i krajnjim rezultatom kojem nitko neće moći odoljeti - hrskavim fritulama izvana, a mekanim iznutra. Ako ti sline već pošteno cure, trk na recept u nastavku.  

Sastojci (za 25 komada, po potrebi udvostručiti smjesu):

1 jaje

1 grčki jogurt (125 g)

prstohvat soli

1 vanilin šećer

1 žlica šećera

malo cimeta

korica 1/2- 1 limuna

100 g glatkog brašna

1/2 vrećice praška za pecivo

suncokretovo ulje za prženje (točna količina ovisi o veličini lonca koji koristite)

Priprema: 1. U zdjeli pomiješajte jaje, grčki jogurt, sol, vanilin šećer, šećer, cimet i koricu limuna. 2. Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo pa umutite tako da dobijete glatku smjesu. 3. U loncu debljeg dna zagrijte ulje za prženje – trebalo bi ga biti 10-ak cm u visinu. Kad se ulje zagrije, malom žličicom vadite smjesu i ubacujte je u lonac. Ako želite fritule bez “rogova”, smjesu vadite dvama žličicama umočenima u vruće ulje – tako će smjesa lako spuznuti sa žličice i dobit ćete okrugle fritule. 4. Kad vam fritule porumene s jedne strane, okrenite ih vilicom na drugu i kad su gotove, odložite ih malo na salvetu ili kuhinjski papir da se ukloni višak ulja. 5. Najbolje su dok su još tople, s malo šećera u prahu, marmelade ili čokoladnog preljeva – što god vam srce želi.