Narančasta jela vladat će kuhinjom uz buču, mrkvu i domaću tjesteninu s batatom

Narančasta je boja jeseni, a osim na krošnjama drveća, viđat ćemo je u kuhinji

Narančasta jela vladat će kuhinjom uz buču, mrkvu i domaću tjesteninu s batatom

Ljubiteljice jeseni jedva su dočekale pad temperatura, šuškanje lišća i prve kapi kiše. No čak i ako ne voliš jesen, u jednoj stvari sigurno uživaš, a to su jesenski specijaliteti. Bundeve, batati, kestenje, mandarine i ostale jesenske namirnice polako nam dolaze na tržnice i police supermarketa što znači da napokon možemo uživati u pripremi jela od njih.   

Image

Zdrava i ukusna, zobena kaša u jesenskom ruhu držat će te sitom cijeli dan


Buče su svakako jedna od najpopularnijih jesenskih namirnica, ali i najsvestranijih. Možemo ih peći, kuhati te praviti od nje juhu i deserte. Ono što nije jednako popularno, ali je svakako jednako ukusno je tjestenina od buče. Isto je i s batatom koji nam postaje omiljeni prilog uz meso ili gljive, ali rijetko dodatak tjestenini. Mrkva je nešto popularniji izbor za pripremu domaće tjestenine, ali nam u jesen postaje još primamljivija. 


Narančasta boja ovih namirnica nije samo lijepa i jesenska, nego je i vrlo zdrava. Za karakterističnu nijansu buče, batata i mrkve zaslužan je beta karoten, biljni pigment koji naše tijelo pretvara u vitamin A. Vitamin A pomoći će nam održati zdrav vid, ali i mladolik izgled jer se radi o vrlo moćnom antioksidansu koji štiti stanice od oksidativnog stresa.

Pronašle smo jednostavne recepte koji će ti pomoći da od ovih jesenskih namirnica pripremiš ukusnu tjesteninu na kojoj će ti zavidjeti i najveći chefovi svijeta. Sve što ti je potrebno možeš pronaći na tržnici, a uz domaću tjesteninu posluži svoj omiljeni jesenski prilog. 

Tjestenina od batata


Postupak:

1. Batat skuhaj ili ispeci i od njega napravi pire. 
2. Pire od batata pomiješaj s jajima i soli.
3. Na radnoj površini pomoću brašna napravi oblik vulkana s velikim kraterom. U sredinu 'vulkana' izlij smjesu jaja i batata i polako kružnim pokretima počni umiješati brašno u smjesu.
4. Mijesi dok tijesto ne bude kompaktno, oko pet minuta. Ako je potrebno, dodaj još brašna da ti se ne lijepi za ruke.
5. Tijesto razvaljaj i od njega nareži trakice, napravi krpice ili složi punjene ravijole. Kuhaj ih dok ne isplivaju na površinu, tek nekoliko minuta. 


Potrebno ti je:   

  • 250 g kuhanog ili pečenog batata
  • 3 jaja
  • 400 g brašna
  • 1 žličica soli

Tjestenina od mrkve


Postupak:

1. Mrkve oguli, ukloni im vrhove i skuhaj u posoljenoj vodi dok ne budu jako mekane te zatim od njih napravi pire.
2. Pire od mrkve pomiješaj s jajima i soli.
3. Na radnoj površini pomoću brašna napravi oblik vulkana s velikim kraterom. U sredinu 'vulkana' izlij smjesu jaja i mrkve i polako kružnim pokretima počni umiješati brašno u smjesu.
4. Mijesi dok tijesto ne bude kompaktno, oko pet minuta. Ako je potrebno, dodaj još brašna da ti se ne lijepi na ruke.
5. Tijesto razvaljaj i od njega nareži trakice, napravi krpice ili složi punjene ravijole. Kuhaj ih dok ne isplivaju na površinu, tek nekoliko minuta. 


Potrebno ti je:   

  • 4-5 velikih mrkvi
  • 3 jaja
  • 400 g brašna
  • 1 žličica soli

Tjestenina od buče


Postupak:

1. Buču nareži na komadiće i ispeci u pećnici na 200 stupnjeva dok ne bude vrlo mekana. Pomoću žlice ukloni koru i od pečene bundeve napravi pire.
2. Pire od bundeve pomiješaj s jajima i soli.
3. Na radnoj površini pomoću brašna napravi oblik vulkana s velikim kraterom. U sredinu 'vulkana' izlij smjesu jaja i buče i polako kružnim pokretima počni umiješati brašno u smjesu.
4. Mijesi dok tijesto ne bude kompaktno, oko pet minuta. Ako je potrebno, dodaj još brašna da ti se ne lijepi na ruke.
5. Tijesto razvaljaj i od njega nareži trakice, napravi krpice ili složi punjene ravijole. Kuhaj ih dok ne isplivaju na površinu, tek nekoliko minuta. 


Potrebno ti je:   

  • 250 g pečene buče
  • 3 jaja
  • 400 g brašna
  • 1 žličica soli