Ako ti pomisao ispijanja piva izaziva gađenje, nisi jedina. Ali u kakvom god društvu se nalazila, postavlja se pitanje kako to da uopće ne podnosiš pivo.
Zašto neki mrze okus piva?
Odgovor se svodi na genetiku koja utječe na način na koji naš mozak procesuira gorke i hladne napitke. Štoviše, ispada da gorak okus piva pokreće evolucijsko ožičenje osmišljeno tako da nas drži podalje od potencijalno opasne hrane i pića, a taj je okidač kod nekih ljudi intezivniji nego kod drugih.
Naime, naši geni zapravo mogu utjecati na način na koji naš mozak reagira na hladna ili gorka pića. Upravo to je razlog zašto neki ljudi jednostavno ne mogu podnijeti miris, a kamooli okus piva.
S druge strane, tu je i osjetljivost na gorčinu. Kao što vjerojatno znaš, u našim okusnim pupoljcima nalazi se četiri osnovna okusa koje nam pomažu u opažanju slanih, slatkih, kiselih i gorkih okusa, a njima se pridružio i peti - umami okus koji na japanskom znači ukusan. Jednom kada okusni pupoljci identificiraju specifične okuse, receptori okusa šalju te podatke preko živaca do 'moždanog debla'.
"Ako govorimo o receptoru kao o lokotu, onda je ono što se na njega veže specifičan ključ", rekla je za portal Live Science nutricionistica Virginia Utermohlen Lovelace. "Stanica na koju je vezan taj receptor šalje mozgu poruku da kaže: 'Uf, ovo je gorko!'"
(Foto: Pexels)
Postoji nevjerojatnih 25 različitih vrsta receptora okusa za gorčinu u ljudskom tijelu. Za usporedbu postoje samo dvije različite vrste receptora soli.
"Gorčina piva uglavnom dolazi od hmelja. Alfa i beta kiseline koje se nalaze u hmelju, kao i niske koncentracije etanola u pivu, vežu se na tri od ova 25 gorkih receptora, signalizirajući mozgu gorak okus kada piješ pivo", objašnjava nutricionistica.
Ali zbog čega je taj gorak okus toliko teško progutati? Sljedeći put kad ti prijatelji oduševljeno predstavljaju novo craft pivo koje će te u potpunosti preobratiti, možeš im samo reći da su njihovi jedinstveni ukusi u izravnoj suprotnosti s evolucijskim instinktom. Naime, ljudi su zapravo evoluirali receptore gorkog okusa radi vlastite sigurnosti - kako bi prepoznali otrovnu hranu koja može biti štetna.
Prema studiji iz 2017. godine objavljenoj u časopisu Scientific Reports, samo TAS2R16 (koji je jedan od 25 receptora gorčine u ljudskom tijelu) ima 17 polimorfizama, uključujući varijantu koja je povezana s ovisnošću o alkoholu.
Nutricionistica je objasnila da je jedan od najlakših pokazatelja osjetljivosti na gorčinu broj okusa koji imaš u ustima. Što više imaš okusnih pupoljaka, veća je vjerovatnost da ćeš mrziti pivo. Gorki receptori, međutim, nisu jedine inačice u igri. Karboniranje u pivu okreće se našim "hladnim" receptorima. Receptori za hladnoću također imaju genetske varijacije, tako da, 'iako možda nisi osjetljiva na gorčinu piva, receptori koji signaliziraju hladnoću mogu također učiniti pivo potpuno neprivlačnim', dodala je nutricionistica.
Ako si osjetljiva na gorčinu u pivu ili drugom alkoholu, postoje mjere zaštite kojima možeš "utopiti" snagu receptora gorčine. Kako objašnjava nutricionistica, 'slatka i slana hrana može ti pomoći isključiti učinke receptora gorčine. Zbog toga se orašasti plodovi često poslužuju uz pivo i zato primjerice pijemo tekilu sa soli'.