Juneći gulaš s ječmom
Foto: jocooks.com
Sastojci za 4 osobe:
600 g junetine
2+1 žlice maslinovog ulja
1 velika glavica crvenog luka, sitno nasjeckana
1 veća mrkva, oguljena i nasjeckana
1 veći režanj češnjaka, protisnut
2 dcl pasirane rajčice (ili 3 žlice koncentrata rajčice iz tube)
1 dcl crnog vina
1 l goveđeg temeljca
600 ml vode (po potrebi još)
3/4 šalice (od 250 ml) ječma
1 žlica sitno nasjeckanog svježeg peršina
sol i papar
brašno po potrebi
Priprema:
Meso nasjeckajte na kockice, posolite i popaprite i uvaljajte u brašno. U tavi na maslinovom ulju popržite kratko meso (tek toliko da dobije boju), pa izvadite meso dodajte još žlicu maslinovog ulja i na tome popržite luk. Dodajte i mrkvu i pirjajte još 5 minuta. Vratite meso u posudu te zalijte vinom i dinstajte sve dok vino ne ispari, zatim dodajte rajčicu, temeljac i vodu te po želji još soli. Kada gulaš zakuha smanjite vatru i kuhajte oko 45 minuta, povremeno miješajući. Tada dodajte oprani ječam i kuhajte još oko 25 minuta (ili koliko je potrebno ječmu da se skuha). Povremeno promiješajte i dodajte vode ako vam se gulaš čini pregust. Prije posluživanja dodajte češnjak i peršin.