Jedna od najsvestranijih ljetnih namirnica zasigurno su tikvice koje su tijekom ljeta široko rasprostranjene u kulinarstvu.
Iako više nalikuju povrću, tikvice su zapravo voće u botaničkom smislu. Vrlo su nalik krastavcima, a njihov plod obiluje hranjivim tvarima stoga se preporuča što češće ih uvrstiti u svoj jelovnik.
Mogu se pripremiti na bezbroj načina, svi ih vole i dostupne su skoro cijelo ljeto. Osim što su vrlo ukusne, tikvice su i nutritivno vrijedne jer sadrže puno vitamina. Potpomažu mršavljenje jer su bogate vodom pa imaju jako malo kalorija. Osim toga, potiču probavu, snižavaju krvi tlak i pomažu kod zacjeljivanja rana jer sadrže mangan koji potiče proizvodnju kolagena.
Tikvice se u kulinarstvu jednostavno pripremaju, a idealne su za pripremu juha, variva, salata, umaka, itd. Neke odlične recepte s tikvicama otkrivamo vam u nastavku pa ih svakako isprobajte...
Foto: Unsplash