Špinat je nutritivno vrlo vrijedna i bogata namirnica jer sadrži mnoštvo vitamina i minerala neophodnih za ljudski organizam. Obiluje vitaminima K i A, željezom te folnom kiselinom.
Obožavamo ga u prehrani, a sa špinatom postoji uistinu mnogo zanimljivih i zdravih recepata. S obzirom na to da špinat ima vrlo tanke listove, valja ga kuhati što kraće. Ako pak je riječ o mladom špinatu, možete ga jesti svježeg kao salatu.
Dužim kuhanjem špinat gubit svoja nutritivna svojstva. Najidealnija priprema špinata je kuhanje na pari i to najviše 5 minuta.
Idealna je namirnica za one koji imaju problema s viškom kilograma jer sadrži malo kalorija, a obiluje željezom pa je dobar i za ljude koji ne jedu meso. Najbolje ga je jesti svježe pripremljenog.
Može se pripremiti na mnogo načina, a neke od vrlo ukusnih recepata otkrivamo vam u nastavku…
Foto: Depositphotos.com