Fina juha od poriluka
Sastojci:
1 cijela glavica češnjaka
ulje
3 poriluka, narezana na manje komadiće
1 manja puter tikva, oguljena i narezana na manje kockice
500 ml vode
500 ml kokošjeg temeljca
sol
papar
1 kiselo vrhnje
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
2. Očistite glavicu češnjaka, ali nemojte razdvajati režnjeve. Zamotajte je u alu-foliju te pecite u pećnici sat vremena. Nakon što se glavica malo ohladi, razdvojite režnjeve te iscijedite jezgre, a kože bacite.
3. U loncu za juhu zagrijte ulje. Dodajte poriluk te pržite 5 minuta.
4. Dodajte preostale sastojke te pričekajte da sve zavrijte. Nakon toga malo smanjite vatru i kuhajte 10 minuta ili dok tikva ne omekša.
5. Usitnite juhu u blenderu i poslužite uz žlicu kiselog vrhnja.