S dolaskom jeseni stigla nam je i sezona mirisnih jabuka koje svi volimo. Osim što su vrlo ukusne, jabuke su i izrazito ljekovite.
Obožavane su još od pradavnih vremena, a u brojnim su se kulturama smatrale eliksirom života. Jabuke obiluju vlaknima, vitaminima i mineralima, potpomaže probavu, opskrbljuju organizam energijom i sadrže jako malo kalorija. Jabuke su idealan izbor za međubrok, a najviše ih volimo u raznim kolačima, kompotima i slasticama.
Mirisni deserti s jabukama uvijek su rado viđeni na stolu i uglavnom ih svi vole, a mi vam danas donosimo nekoliko vrlo ukusnih recepata sa sočnim jabukama...
Foto: Unsplash
Palačinke s jabukama
Sastojci:
200 g glatkog brašna
2 dcl mlijeka
1 jabuka
1 jaje
40 g maslaca
1/2 praška za pecivo
1 vanilin šećera
malo meda i cimeta po želji
Priprema:
U jednoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, maslac (koji ste prethodno otopili), vanilin šećer, jaja i mlijeko. Na kraju umiješajte ribane jabuke, med, cimet i prstohvat soli. Smjesu pecite u ugrijanoj tavi na koju ste stavili malo ulja i pecite palačinke s obje strane dok ne poprime boju. Poslužite s domaćim pekmezom.
Kolač s rogačom i jabukama
Sastojci:
2 jaja
1 šalica brašna
pola šalice šećera
1/2 šalice ulja
1/2 šalice mlijeka
1 prašak za pecivo
20 dkg rogača mljevenog
1 velike jabuke
100 g ribane čokolade
malo grožđica po želji
Priprema:
Izmiksajte jaja sa šećerom pa dodajte ulje, brašno, prašak za pecivo i mlijeko. Promiješajte te umiješajte rogač i ribane jabuke. Na kraju dodajte grožđice i ribanu čokoladu. Smjesu prebacite u okrugli kalup i pecite oko 30 minuta na 180 stupnjeva. Dok je kolač pečen, možete ga ukrasiti čokoladnom glazurom.
Pita s jabukama
Sastojci:
Tijesto:
500 g brašna
200 g masti
200 g šećera
1 jaje
6 žlica mlijeka
1 žličica sode bikarbone
Nadjev:
1 kg naribanih jabuka
cimeta po želji
malo šećera
Postupak pripreme
1. Pjenasto izmutiti mast s jajetom i šećerom te dodati sodu bikarbonu i brašno.
2. Umijesiti glatko tijesto. Podijeliti na dva dijela i ostaviti u hladnjaku.
3. U međuvremenu naribati jabuke te ih posuti šećerom da puste sok, dobro ocijediti i dodati cimet.
4. U četvrtastu tepsiju staviti papir za pečenje. Papir obavezno namazati uljem i posuti brašnom da se tijesto ne lijepi.
5. Razvaljati prvi dio tijesta i staviti ga na dno tepsije, preko njega rasporediti ravnomjerno nadjev od jabuka te prekriti drugom polovicom razvaljanog tijesta. Malo izbosti tijesto vilicom tako da izađe zrak i staviti peći na temperaturi od 180 stupnjeva, u prethodno zagrijanu pećnice i peći 50-ak minuta.
6. Kolač se reže na kocke, po želji se može posuti vanilin šećerom ili šećerom u prahu.
Jabučne štrudle
Sastojci:
3 čvrsta jogurta
3 jaja
2,5 čaše šećera
1, 5 čaša ulja
1,5 čaša griza
2 vanilin šećera
1 prašak za pecivo
jabuke po želji (minimalno 5-6 jabuka)
cimet po želji
Kore za štrudle i savijače
Priprema:
Izmiksajte jaja sa šećerom, dodajte jogurt, ulje, griz, prašak za pecivo, vanilin šećer i sve dobro izmiješajte.
Uzmite prvu koru i namažite smjesom, pa drugu i treću isto tako. Tek na treću stavljajte izribane jabuke koje ste posuli cimetom. Zarolajte.
Dobit ćete 3 štrudle, na kraju ih premažite još malo sa smjesom.
Pred sam kraj kraj ako želite možete premazati još gore kiselim vrhnjem.
Pecite na 180°C dok ne porumeni.
Nabujak s rižom i jabukama
Sastojci:
100 g riže
2 jabuke
2 jaja
75 g brašna
50 g maslaca
50 g grožđica
1 žlica meda
1 žlica listića badema
1 prstohvat soli
Priprema:
1. Opranu i ocijeđenu rižu stavimo kuhati u litru slane i provrele vode te lagano kuhamo 15 minuta.
2. Tako kuhanu rižu ocijedimo i isperemo hladnom vodom.
3. Jabuke ogulimo, očistimo i naribamo.
4. Jaja razmutimo brašnom i pomiješamo s naribanim jabukama, grožđicama, maslacem, medom, bademima i rižom.
5. Smjesu od riže stavimo u dubok vatrostalan kalup koji smo predhodno namazali maslacem.
6. Preko smjese posložimo ostatak listića maslaca i posipamo šećerom.
7. Pečemo u pećnici, na donjoj razini, na 180 stupnjeva C oko 40 minuta.
Kompot od jabuka
Sastojci:
400 g jabuka
400 ml vode
30 g šećera ili 3 žlice meda
1 vanilin šećer
sok od 1 limuna
1 štapić cimeta u kori
Priprema:
Jabuke operite i ogulite te ih narežite na kriške. Stavite ih u kipuću vodu pa dodajte šećer, vanilin šećer, sok limuna i štapić cimeta. Kuhajte oko 15 minuta. Ohladite i poslužite.
(u kompot možete dodati i kruške te suhe šljive)