Batat ili 'slatki krumpir' postaje sve popularniji u našim krajevima, a riječ je o gomoljastoj biljci porijeklom iz tropskih područja Srednje i Južne Amerike.
U Europi je manje zastupljen nego u ostalim krajevima svijeta, no zbog svojih brojnih blagodati javlja se sve veći interes za ovom ukusnom namirnicom.
U nutritivnom smislu, batat je vrlo vrijedna i hranjiva namirnica. Sadrži ugljikohidrate, vitamine i minerale. Obiluje A vitaminom, a dobar je izvor i vlakana, kalija, fosfora i biotina. Sadrži i B te C vitamine, mangan, magnezij i željezo. Ima puno škroba, ali malo masti pa se preporuča sportašima, ali i svima onima koji paze na prehranu.
Batat je odlična namirnica za sve one koji pate od dijabetesa ili pak imaju problema s viškom kilograma.
Izuzetno je ukusan i aromatičan pa savršeno pristaje uz mnoga jela. Najčešće se jede kuhan ili pečen, a može u potpunosti zamijeniti običan krumpir. Izvrstan je kao prilog i u kombinaciji s mnogim jelima. Zbog slatkastog ga okusa možete koristiti i kod pripreme raznih slastica.
Neke od najukusnijih recepata s batatom otkrivamo vam u nastavku.
Vrlo ukusna i zdrava namirnica koju morate uvrstiti u svoju prehranu