Sushi je tradicionalno japansko jelo pripremljeno od kuhane riže začinjene octom koja se često servira sa sirovom ili dimljenom ribom. U posljednjih nekoliko godina porastao je interes za istočnjačkom kulturom pa tako i za njihovom gastronomijom, stoga nas ne čudi da je i sushi postao vrlo popularno jelo koje svi žele isprobati.
Iako se sushi može kupiti u brojnim dućanima i shopping centrima, oni pravi gastroljupci i ljubitelji ovog jela znaju da je riječ o jedinstvenom specijalitetu u čiju je pripremu potrebno uložiti jako puno pažnje i truda. A gdje se u Zagrebu jede najbolji sushi? U našoj se metropoli smjestilo nekoliko zaista vrhunskih restorana koji nude vrlo kvalitetan sushi pripremljen po tradicionalnoj japanskoj recepturi. Želiš li isprobati sjajan sushi, ovo su neke od omiljenih zagrebačkih lokacija koje vrijedi posjetiti:
Tekka
Japanski restoran Tekka smjestio se u Radničkoj ulici i već je godinama omiljen među ljubiteljima japanske kuhinje i sushija. Mnogi smatraju da se upravo u Tekki jede najbolji sushi, a u njihovoj se ponuda nalaze i mnogi drugi japanski specijaliteti kao što su nigiri i sashimi. Nije naodmet spomenuti i da je ovaj restoran tri godine zaredom dobio hvale vrijednu oznaku "Michelin Plate", a osim u Zagrebu, imaju restoran i u Rovinju, u sklopu hotela Lone.
Izakaya
Ovaj prekrasno uređeni restoran smješten je u vrlo ugodnom ambijentu, Izakaya se nalazi u Selskoj cesti te nudi zaista velik izbor sushija pripremljenog na razne načine. Opuštena atmosfera, ugodno osoblje i pristupačne cijene samo su neki od mnogobrojnih razloga zbog kojih mnogi ljubitelji sushija rado svraćaju u Izakayu.
Gyotaku
Gyotaku sushi bar je još jedno vrlo popularno mjesto za sve ljubitelje sushija, a u njihovoj se ponudi nalazi čak devet sushi paketa, dvije poké zdjele i tri deserta pripremljena na japanski način. Gyotaku se jako raširio i nalazi se po cijelom grad što samo dokazuje da Zagrepčani vole njihovu hranu. Tajna njihovog vrhunskog sushija je zasigurno u kvalitetnim sastojcima, ali i u kulinarskom umijeću chefa Mladena Križanovića koji je završio Royal Sushi akademiju u Tokiju.
Takenoko
Ovaj kultni restoran u Masarykovoj nudi zaista raskošnu listu jela, a na zagrebačkoj je gastro sceni prisutan već jako dugo. Takenoko je bio jedan od prvih japanskih restorana u Hrvatskoj i svakako zaslužuje poštovanje, a do danas je ostao prepoznatljivo ime i sinonim za modernu istočnjačku kuhinju. Njihov najpopularniji specijalitet su sushi rolice, a s obzirom na to da je ova lokacija vrlo popularna, prije posjete preporuča se rezervirati stol unaprijed.
Ginger Sushi
Prvi Ginger Sushi otvoren je 2013. i danas se nalazi na tri lokacije u glavnom gradu. Otvorili su ga brat i sestra nakon što su se u Japanu zaljubili u suhi te su ga svima odlučili približiti, nude kvalitetan i pristupačan sushi svima koji ovu vrstu hrane vole ili je žele probati.
POGLEDAJ VIDEO: KAKO NAPRAVITI SUSHI?