Kako začinima produžiti život
Da ne brineš - životni vijek tvojih dragocjenih začina može biti iznenađujuće dug ako se pravilno skladište. Pod tim mislimo na:
- da su skladištene u nepropusnim bočicama, staklenim ili keramičkim, jer kontakt s kisikom smanjuje njihovu snagu
- da su što dalje od vlage, koja će uzrokovati nakupljanje i slijepljenje
- da ih držiš što dalje od izravne sunčeve svjetlosti i topline, koja će ih izblijediti
Da bi smanjila njihovu izloženost zraku, pobrini se da čvrsto zatvoriš poklopce odmah nakon upotrebe. Primamljivo je ostaviti staklenke otvorenima ako misliš da će ti trebati još nakon pola sata kuhanja, ali čak i par dodatnih nekoliko minuta daje kisiku i vlagi veće šanse da naštete začinu. Također izbjegavaj dodavanje začina izravno iz staklenke, što omogućuje ulazak pare u njih. Vlaga stvara okruženje za plijesan, koja je - osim užegnutosti masnih začina - jedini način na koji se začini uistinu mogu pokvariti.