Čokoladni mousse za prste polizati
100 g tamne čokolade (s najmanje 70% kakaa), natrgana u komadiće
300 ml slatkog vrhnja
50 g šećera
¼ žličice soli
1 bjelanjak (veliko jaje
2 žlice Amaretta ili nekog drugog likera
naribana čokolada, za ukras
U posudi zagrijte polovicu slatkog vrhnja sve dok ne zakipi. Maknite s topline pa dodajte komadiće čokolade i miješajte dok se čokolada ne otopi. U veći lonac nalijte veoma hladnu vodu (možete dodati i nekoliko kockica leda) u vodu uronite drugu, nešto višu posudu. U tu posudu nalijte otopljenu čokoladu. Dodajte joj ostatak slatkog vrhnja, sol i Amaretto. Mikserom mutite čokoladu i vrhnje dok ne postane pjenasta i stvaraju se mekani vrhovi. Izvadite posudu ih hladne vode.
U drugoj posudi mikserom mutite bjelanjak. Kad se počne zgušnjavati dodajte šećer, žlicu po žlicu, i nastavljajte mutiti dok bjelanjak lagano ne očvrsne.
Pažljivo umiješajte bjelanjak u otopljenu čokoladu (ne želite previše ili prežestoko miješati) kako bi smjesa ostala pjenasta. Poslužite u visokim čašama posipano naribanom čokoladom.