Gastro
Gastro

Mmmm, fino: jednostavni deserti napravljeni "na brzaka"

Mmmm, fino: jednostavni deserti napravljeni "na brzaka"
Ne morate potrošiti sate kako biste uživali u finim slasticama

Svi smo svjesni da danas ljudi zbog sve više posla imaju sve manje vremena i za sebe, ali i za neke užitke u životu. Nemamo više vremena svakodnevno nakuhavati satima, no to ne znači da ne možemo uživati u hrani i tu i tamo pojesti fini desert spremljen "na brzaka".  

Krema od sira s voćem i orašastim plodovima

250 g krem sira (ABC, Dukatela..) ½ šalice slatkog vrhnja 3 žlice šećera 1 žličica limunovog soka ½ žličice ekstrakta vanilije 2 šalice svježih narezanih jagoda ½ šalice narezanih prženih badema po želji med U visokoj posudi mikserom umutite krem sir i vrhnje dok se ne poveže, 2-3 minute. Dodajte šećer, vaniliju i limunov sok i još kratko mutite. Stavite u hladnjak na barem sat  vremena. U visoke čaše stavite red narezanih jagoda, pa red kreme i prženih badema. Ponovite slojeve i na kraju po želi pokapajte malo meda.

Dva slatka tost deserta

Tost s bananama i maslacom od kikirikija (ili badema) 1 žlica maslaca od kikirikija (ili badema) 1 šnita kruha 1/3 banane, narezana 1 žličica meda po želji malo cimeta Kruh prepecite u tost. Na tost namažite kikiriki maslac, poredajte kolutiće banane te prelijte sa žličicom meda. Po želji posipajte s malo cimeta. Tost s ananasom, metvicom i jogurtom 2 žlice punomasnog grčkog jogurta 1 šnita kruha 2 žličice nasjeckanog ananasa ½ žličice meda ¼ žličice sitno sjeckane svježe metvice Prepržite kruh u tosteru te ga premažite jogurtom. Posipajte ananasom, prelijte medom i ukrasite metvicom.

Ekspresni deserti iz mikrovalne

Čokoladni kolač u šalici 3 žlice višenamjenskog brašna 3 žlice smeđeg šećera 1/8 žličice soli 3 žlice nezaslađenog kakaa u prahu 3 žlice ulja – kokosovo ili suncokretovo 3 žlice vode prstohvat soli 1/2 žličice ekstrakta vanilije 2 žličice sitno nasjeckane čokolade Za posluživanje: žlica sladoleda od vanilije i/ili šlag U šalici dobro izmiješajte sve sastojke, na kraju umiješajte i sitno nasjeckanu čokoladu. Ako ne želite odmah napraviti kolač, on može u hladnjaku stajati 24 sata. U mikrovalnoj pecite 45-60 sekundi (nakon 45 sekundi stavljajte kolač na još 10 sekundi, pa probajte, te ona ponovo 5 sekundi po potrebi) – minutaža se temelji na mikrovalnoj od 1200 W, pa se vrijeme može razlikovati – dulje ako je slabija. Ostavite kolač da se ohladi barem 5 minuta. Poslužite sa sladoledom od vanilije te po želji malo šlaga. Kolač od limuna i borovnica 3 žlice višenamjenskog brašna 1/4 žličice praška za pecivo 1/8 žličice soli 1 veliko jaje, prethodno umućeno 3 žlice šećera 2 žlice suncokretovog ulja 1 žličica sitno ribane limunove korice 1 i pol žlica limunovog soka ¼ šalice borovnica, odmrznute ili svježe U šalici pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Koristeći vilicu dobro umiješajte umućeno jaje, ulje, limunovu koricu i limunov sok. Na kraju pažljivo umiješajte borovnice. Pecite u mikrovalnoj pećnici 60 do 90 sekundi. Nakon prve minute probavajte svakih 10 sekundi kolač kad postane čvrst u sredini kolač je gotov (minutaža se temelji na mikrovalnoj od 1200 W, pa se vrijeme može razlikovati – dulje ako je slabija).

Pečene kuglice s čokoladnim umakom

400 g gotovog tijesta za pizzu ulje za pečenje Za čokoladni umak: 115 g tamne čokolade 30 g mliječne čokolade 2/3 šalice slatkog vrhnja Od tijesta oblikujte 16 kuglica te ih pržite u ulju dok ne poprime zlaćanu boju – 3 minute sa svake strane. Kuglice vadite na papirnate ubruse i posipajte šećerom u prahu. Umak od čokolade:  čokoladu natrgajte te stavite otapati u vrhnje na laganoj vatri. Umak je gotov kad se sva čokolada otopi. Kuglice umačite u umak od čokolade.

Shake od bobičastog voća i vanilije

500 ml sladoleda od vanilije 200 g smrznutog bobičastog voća 1 i pol šalica punomasnog mlijeka U mikseru dobro izradite sve sastojke i ulijte u čaše.

Čokoladni mousse za prste polizati

100 g tamne čokolade (s najmanje 70% kakaa), natrgana u komadiće 300 ml slatkog vrhnja 50 g šećera ¼ žličice soli 1 bjelanjak (veliko jaje 2 žlice Amaretta ili nekog drugog likera naribana čokolada, za ukras U posudi zagrijte polovicu slatkog vrhnja sve dok ne zakipi. Maknite s topline pa dodajte komadiće čokolade i miješajte dok se čokolada ne otopi. U veći lonac nalijte veoma hladnu vodu (možete dodati i nekoliko kockica leda) u vodu uronite drugu, nešto višu posudu. U tu posudu nalijte otopljenu čokoladu. Dodajte joj ostatak slatkog vrhnja, sol i Amaretto. Mikserom mutite čokoladu i vrhnje dok ne postane pjenasta i stvaraju se mekani vrhovi. Izvadite posudu ih hladne vode. U drugoj posudi mikserom  mutite bjelanjak. Kad se počne zgušnjavati dodajte šećer, žlicu po žlicu, i nastavljajte mutiti dok bjelanjak lagano ne očvrsne. Pažljivo umiješajte bjelanjak u otopljenu čokoladu (ne želite previše ili prežestoko miješati) kako bi smjesa ostala pjenasta. Poslužite u visokim čašama posipano naribanom čokoladom.