Mirisne dunje… i kolači

Ukusno voće koje se može pripremati na mnogo načina

Mirisne dunje… i kolači

Pita od dunja

Image



Sastojci za tijesto:
400 g brašna
pola praška za pecivo
150 g hladnog margarina
4 žlice kiselog vrhnja
prstohvat soli
80 g šećera
1 žlica rakije

Za nadjev:
500-600 g naribanih dunja
5 žlica šećera
2 žlice limunovog soka
1 čajna žlica cimeta
3-4 žlice pekmeza

Priprema:
Od svih sastojaka zamijesite tijesto, kiselo vrhnje dodavajte po potrebi (možete staviti i 2 žumanjka ili 1 cijelo jaje, ali nije obavezno). Tijesto zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 1 sat. Naribane dunje prelijte limunovim sokom. Dodajte šećer, cimet i pekmez pa dobro promiješajte. Potrebna količina šećera ovisi o tome koliko su dunje kisele tj. slatke.
Tijesto podijelite na 2 dijela. Jedan dio tijesta razvaljajte i stavite u lim (38 cm x 30ak cm) obložen papirom za pečenje. Tijesto nabockajte vilicom. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 15-ak minuta. Izvadite tijesto iz pećnice i po njemu ravnomjerno rasporedite nadjev od dunja. Razvaljajte drugi dio tijesta i stavite ga na nadjev. Nabockajte ga vilicom. Stavite u pećnicu i pecite još 30 – 35 minuta. Pečeni kolač ostavite da se ohladi. Ohlađeni kolač, po želji, posipajte šećerom u prahu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
4/5