Slatke, sočne i pune okusa - to su omiljene mediteranske voćke smokve. Ovog ljeta jest ćemo ih sirove, ali i u kombinaciji s mascarpone sirom u ovoj ukusnoj, osvježavajućoj torti koja je gotova za čas.
Sastojci
Priprema
Svi sastojci trebaju biti na sobnoj temperaturi. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za pite ili torte premaži s maslacem i ostavi sa strane.
Muti maslac sa šećerom dok masa ne pobijeli. Dodaj jedno po jedno jaje dok se masa ne sjedini. Dodaj prosijano brašno i prašak za pecivo, sol, cimet, kardamon i miješaj dok se ne dobije gusto tijesto.
Isjeckaj 5 smokvi, a ostale nareži na polovine. Umiješaj isjeckane smokve i sipaj tijesto u pleh za pečenje. Ostale polovine smokava utisni u vrh torte i sve pospi bademom. Peci 40 - 45 min.
Kada je kolač gotov, izbockaj ga vilicom i poprskaj medom.
Umuti mascarpone sa šećerom u prahu i sjemenkama vanilije iz štapića. Možeš odmah cijeli kolač premazati kremom ili poslužiti kremu po jednu žlicu uz svaku krišku.
Savjet
Osim smokvi, u kolač možeš dodati i bademe ili pak orahe, kao i neko drugo voće po svom ukusu. Jako sočni će ispasti i ovakvi kolači s breskvama ili marelicama, također mnogima drugim ljetnim voćkama.