Obožavamo francuske tartove, pite od prhkog tijesta različitih okusa, nadjevene najukusnijim kremama i svježim voćem. I dok su tart od limuna i tart s jagodama već klasici na našem stolu, ovog ljeta odlučile smo ti predstaviti recept za jako ukusan tart od malina i tamne čokolade.
Maline su stigle: Napravi mini tart tortice od maline i čokolade
Sastojci
Priprema
Maline odmrzni. Zatim ukloni višak vode i usitni ih u blenderu.
Rastopi margarin i dodaj ga mljevenom Oreo keksu. Pomiješaj to dvoje. Ako je mješavina presuha i nije je lako oblikovati, dodaj još malo margarina.
Kalupe za tart poprskaj uljem u spreju. Uzmi smjesu za Oreo koru i stavi je u svaki kalup za tart. Pritisni je prstima prema dole i sa strane kako bi oblikovala koru. Ostavi kalupe u frižider dok praviš čokoladnu kremu.
Pomiješaj kakao sa malo vode i dobro promiješaj dok sve grudice ne nestanu.
Stavi kokosovo mlijeko, šećer, škrob, čokoladu i kakao prah u lončić i miješaj na srednjoj vatri dok se čokolada ne otopi. Zatim umiješaj maline i dodaj agar agar.
Smjesu prokuhaj na srednje jakoj vatri i pusti da vrije 2-3 minute. Skini čokoladnu kremu sa štednjaka i izvadi kalupe iz frižidera. Kremu izlij u kalupe preko kore od keksa.
Pusti ih da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi. Ostavi tart od čokolade i maline preko noći u frižideru.
Savjet
Mjere koje su navedene u receptu su dovoljne za četiri mini tarta. Ako ih želiš napraviti 8 ili više, jednostavno sve mjere poduplaj. Također, pomoću mjera navedenih u ovom receptu možeš napraviti i jedan srednji ili veći tart, ako imaš samo veliki kalup, a ne i one male.