Sočan, kremast i osvježavajuć – slatki ledeni vjetar omiljen je desert mnogima, a mi ti sada donosimo jednostavan i brz recept za ovaj kolač bez premca.
Sastojci
Priprema
Beze kore: Bjelanjke istuci u čvrsti snijeg, pa potom dodaj i šećer i ocat. Miksaj dok ne bude čvrsto. Smjesu premazati preko nauljenog papira za pečenje (ili alu folije) u velikom limu od pećnice. Peći u pećnici zagrijanoj na 150 stupnjeva 1 sat. S ohlađene kore odstraniti papir za pečenje i prerezati je na tri jednaka dijela
Krema: Žumanjke, šećer i vanilin šećer miksati dok ne posvijetle. Potom postepeno dodati brašno, gustin i mlijeko. Kuhati u loncu na pari oko 10-15 minuta. U ohlađenu kremu dodati miksanjem jedan izrađeni maslac. Voće narezati na ploškice, a banane dodatno zaliti limunovim sokom kako ne bi potamnjele. Slatko vrhnje umutiti u čvrsti šlag.
Na pladanj slagati prvo jednu koru, trećinu žute kreme, kiwi, šlag. Potom druga kora, druga trećina žute kreme, jagode pa šlag. I na kraju treća kora, ostatak žute kreme, banane i šlag. Kolač možeš raditi i tako da radiš s dvije beze kore. U tom slučaju pomiješaj voće, npr. jagode i kivi, ili jednostavno izbaci jednu vrstu voća. U tom će slučaju kolač biti potpuno istog okusa, samo malo niži i možda prikladniji za rezanje na kocke.
Savjet
Za ledeni vjetar je bitno da prije posluživanja odstoji najmanje preko noći u hladnjaku, jer se tako svi sastojci najbolje prožmu i kolač se onda lakše reže. Ostavi ga što duže da se hladi i još više ćeš uživati u tome kako izgleda kada ga napokon počneš jesti.