Lazanja rolice od tikvica toliko su dobre da ti tjestenina neće nedostajati

Zamijeni tjesteninu za lazanje s tikvicama - osim što je 'low carb' opcija, tjestenina ti neće nimalo nedostajati - toliko su ukusne ove lazanja rolice od tikvica

Lazanja rolice od tikvica toliko su dobre da ti tjestenina neće nedostajati
Foto: Damn Delicious
Zamijeniš li tjesteninu za lazanje za tikvice i u njih urolaš mljeveno meso, ricottu, parmezan i mozzarellu, a zatim pečeš u 'bazenu' umaka od rajčice - dobit ćeš lazanja rolice od tikvica - zdraviju, jednostavniju, a jednako ukusnu verziju klasičnih lazanja. Ove rolice toliko su dobre da ti tjestenina uopće neće nedostajati. Osim toga, možeš ih napraviti unaprijed, zamrznuti i pripremiti po potrebi; imaju malo ugljikohidrata, savršene su za goste ili romantičnu večeru, a ostaci su odlični i za ručak na poslu sljedeći dan. Dakle, dobitna su kombinacija iz svih kutova!

Sastojci

3 velike tikvice
340 grama mljevenog mesa
1 žlica maslinovog ulja
250 grama ricotte
30 grama parmezana
1 veliko jaje
2 režnja češnjaka
200 grama naribane mozzarelle
360 mililitara pasirane rajčice
1 žlica nasjeckanog bosiljka

Priprema

01.

Tanko narezane kriške tikvica posloži na pripremljeni papirnati ručnik. Svaku stranu pospi s oko pola žličice soli; neka odstoji 15 minuta.

02.

Zagrij maslinovo ulje u velikoj tavi na umjerenoj vatri. Dodaj mljeveno meso i miješaj dok ne dobije boju, oko 5 minuta, pazeći da meso razmrviš dok se kuha. Dodaj oko 120 ml umaka od rajčice pa pirjaj oko 15 minuta, dok se ne reducira.

03.

U zdjeli pomiješaj mljeveno meso, ricottu, parmezan, jaje, bosiljak i češnjak; začini solju i paprom, po ukusu. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.

04.

Premaži dno tave za pečenje (promjera oko 25 cm) umakom od rajčice (oko 120 ml). Rasporedi 1 žlicu mješavine ricotte ravnomjerno duž svake kriške tikvice; pospi 1 žlicom ribane mozzarelle. Zarolaj i stavi u pripremljenu tavu; ponovi s preostalim kriškama tikvica i nadjevom. Prelij s preostalih 120 ml umaka i pospi preostalom mozzarellom.

05.

Stavi u pećnicu i peci 25-30 minuta. Posluži odmah.

Savjet

Za vege verziju, uvijek možeš preskočiti mljeveno meso i jednostavno u tikvice urolati smjesu od sira

žena.hr
27.9.2021.