Krumpir: zašto ga toliko volimo?

Bogat izvor energije, ugljikohidrata (škroba) i biljka koja se može pripremiti na sto različitih načina

Krumpir: zašto ga toliko volimo?

Sočni kruh od krumpira

Sastojci: Za 2 mala hljeba

400 g brašnastih krumpira
600 g brašna
brašno za radnu površinu
1 žličica soli
1 vrećica suhog kvasca
1 žlica sirupa od šećerne repe
masnoća za namašćivanje lima

Postupak:

Ogulite i operite krumpire pa ih narežite na četvrtine i kuhajte oko 15 minuta. Potom ih ocijedite i sačuvajte vodu od kuhanja. Ostavite da izađe para pa krumpire dobro zgnječite vilicom i ostavite da se ohlade. U veliku zdjelu prosijte brašno i sol. Dodajte krumpire pa ih umiješajte prstima. Potom umiješajte kvasac. Odvojite 300 ml vode od kuhanja i neka bude mlačna. Dodajte sirup i miješajte dok sirup ne rastopi. Ulijte u mješavinu s brašnom i zamijesite gipko tijesto. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodajte malo brašna. Premijesite tijesto na pobrašnjenoj dasci da postane rastezljivo.

Pokriveno tijesto ostavite oko 40 minuta na toplom da se obujam poveća jedan i pol puta. Premijesite tijesto tri minute. Potom ga prepolovite i od njega oblikujte dva mala hljeba. Dobro namastite dva mala pravokutna lima za pečenje. U svaki stavite po jedan hljeb i ostavite da se pokriveni dižu 20 minuta.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pecite hljebove u pećnici 40-45 minuta da dobiju zlatnosmeđu boju. Potom ih izvadite i stavite na rešetku da se ohlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
10/10