Kocke od limuna jedne su od najjednostavnijih slastica za napraviti, a danas smo se bacile u potragu za malo kompliciranijom, ali puno zdravijom veganskom verzijom u kojoj mogu uživati i oni koje ne jedu gluten.
Sočni nadjev od limuna, kokosove kreme i orašastih plodova u kombinaciji sa hrskavom koricom od tijesta i okusom koji budi i slatke i slane pupoljke garantirano će oduševiti sve koji probaju ovaj kolač - savršen za posljednje dane ljeta. Provjeri recept u nastavku.
Sastojci za punjenje:
- 150 g indijskih oraščića
- 200 ml kreme od kokosa (ako ne možeš naći baš kremu, koristi stvrdnuti dio na vrhu konzerve kokosovog mlijeka)
- 2 žlice kukurznog škroba
- 120 ml limunovog soka (2 veća limuna)
- 1 puna žlica naribane limunove korice (ako imaš domaće limune)
- prstohvat soli
- 85 g javorovog ili agavinog sirupa
- 2 žlice šećera u prahu (po želji)
Sastojci za tijesto:
- 90 g zobenih pahuljica
- 100 g badema
- 1/4 žličice soli
- 2 žlice kokosovog šećera
- 1 žlica javorovog ili agavinog sirupa
- 4-5 žlica kokosovog ulja (otopljenog)
Priprema:
1. Dodaj indijske oraščiće u posudu i prekrij kipućom vrućom vodom. Ostavi ih da se 'odmaraju' 1 sat (nepokriveno). Zatim temeljito ocijedi.
2. U međuvremenu zagrij pećnicu na 175 stupnjeva i obloži posudu za pečenje veličine 20x20 cm papirom za pečenje.
3. Dodaj zobene pahuljice, nasjeckane bademe, sol i kokosov šećer u blender i blendaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
4. Prebaci u posudu i dodaj javorov ili agavin sirup i rastopljeno kokosovo ulje te postupno dodaj još ako je smjesa presuha. Miješaj žlicom da se sjedini. Smjesu bi trebala stisnuti između dva prsta i oblikovati tijesto umjesto da se mrvi. Ako je presuho, dodaj još malo rastopljenog kokosovog ulja.
5. Smjesu premjesti u posudu za pečenje i ravnomjerno rasporedi. Zatim stavi papir za pečenje na vrh i upotrijebi predmet ravnog dna, poput čaše, da bi ga čvrsto pritisnula dok se ravnomjerno ne rasporedi, odnosno dok ne dobiješ ravnomjerno 'tijesto' iste debljine.
6. Peci 15 minuta, a zatim pojačaj pećnicu na 190 stupnjeva i peci još 5-8 minuta, ili dok rubovi ne postanu zlatno smeđi i dok površina ne porumeni. Izvadi iz pećnice da se malo ohladi, a zatim smanji pećnicu ponovno na 175 stupnjeva.
7. Nakon što su se indijski oraščići namočili i ocijedili, dodaj ih u blender zajedno s kokosovom kremom, kukurznim škrobom, limunovim sokom, koricom limuna, soli i javorovim/agavinim sirupom. Blendaj dok ne postane jako kremasto i glatko.
8. Okusi i prilagodi okus prema potrebi te npr. dodaj još malo limunovog soka ili korice i javorovog sirupa. Trebalo bi biti 'limunasto', a ne pretjerano slatko.
9. Prethodno ispečeno tijesto prelij nadjevom i rasporedi u ravnomjeran sloj. Peci 20-25 minuta ili dok rubovi ne izgledaju lagano suhi i dok sredina ne bude 'želatinasta', ali ne tekuća.
10. Pusti da se 'odmori' 10 minuta, a zatim premjesti u hladnjak da se potpuno ohladi (nepokriveno) - najmanje 4 sata, po mogućnosti preko noći.
*Za posluživanje nareži na kocke i pospi sa šećerom u prahu (po želji). Ostatke čuvaj u hladnjaku, pokriveno, do 4 dana.