Ako si u potrazi za načinom kako iskoristiti naranče osim za cijeđeni sok - imamo super recept za jednostavni, a sočni kolač
Sastojci
Priprema
Dvije oguljene naranče stavi u veći lonac i prelij hladnom vodom. Zagrij do vrenja pa ih kuhaj oko sat vremena (dok ne omekšaju kad ih probodeš vilicom ili nožem). Mekane naranče nareži na komade pa ubaci u blender i izblendaj u pire. Ostavi sa strane.
Kalup za torte od 24 cm pospi s malo šećera, tek toliko da prekriješ dno. Preostale tri naranče također oguli pa nareži na krugove jednake debljine (višak soka koji ti ostane od naranči prebaci u malu zdjelicu s 50 g šećera za glazuru). Složi kriške naranči na ušećereni kalup, tako da naranče prekriju cijeli kalup.
U većoj zdjeli pomiješaj palentu, prašak za pecivo, mljevene bademe i šećer. Umuti jaja (jedno po jedno) i lagano dodaj maslinovo ulje, a potom i pire od naranče. Kada smjesa bude dovoljno glatka, lagano je prelij preko naranči u kalupu, pa stavi peći oko 1 sat i 15 minuta u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva. Možda će ti biti potrebno i manje (ovisno o pećnici) pa prati stanje kada prođe sat vremena. U svakom slučaju, čačkalica mora izaći suha.
Izvadi kolač i ostavi da se hladi bar sat vremena, a za to vrijeme napravi glazuru (od šećera i soka od naranče). Stavi ih u lončić i kuhaj 3-5 minuta dok ne dobiješ karameliziranu boju. Glazuru prelij preko kolača koji si prethodno prevrnula tako da naranče na dnu sada budu na vrhu.