'Kraljica zime': Sočni kolač od palente i naranče

Ako si u potrazi za načinom kako iskoristiti naranče osim za cijeđeni sok - imamo super recept za jednostavni, a sočni kolač

'Kraljica zime': Sočni kolač od palente i naranče
S dolaskom zime službeno je počela i sezona naranči, stoga smo u potrazi za novim načinima kako možemo uključiti ove vitaminske bombe u našu svakodnevicu. Poznate i kao 'kraljice zime' - naranče su sjajan izvor vitamina C, imaju protuupalna svojstva, ali i jaka antioksidativna djelovanja. Osim što ih obožavamo jesti same kao slatki međuobrok, od njih često radimo i cijeđeni sok, ali ih dodajemo i u mnoge slastice, baš poput ovog kolača od palente i naranče. Sočan, bogat i jednostavan, ovaj ukusni kolač savršena je zimska poslastica uz kavu, čaj ili čak kuhano vino.

Sastojci

5 velikih naranči
150 mililitara maslinovog ulja
150 grama šećera
1.5 žličice praška za pecivo
150 grama mljevenih badema
4 srednja jaja
50 grama šećera za glazuru
240 grama kukuruzne palente

Priprema

01.

Dvije oguljene naranče stavi u veći lonac i prelij hladnom vodom. Zagrij do vrenja pa ih kuhaj oko sat vremena (dok ne omekšaju kad ih probodeš vilicom ili nožem). Mekane naranče nareži na komade pa ubaci u blender i izblendaj u pire. Ostavi sa strane.

02.

Kalup za torte od 24 cm pospi s malo šećera, tek toliko da prekriješ dno. Preostale tri naranče također oguli pa nareži na krugove jednake debljine (višak soka koji ti ostane od naranči prebaci u malu zdjelicu s 50 g šećera za glazuru). Složi kriške naranči na ušećereni kalup, tako da naranče prekriju cijeli kalup.

03.

U većoj zdjeli pomiješaj palentu, prašak za pecivo, mljevene bademe i šećer. Umuti jaja (jedno po jedno) i lagano dodaj maslinovo ulje, a potom i pire od naranče. Kada smjesa bude dovoljno glatka, lagano je prelij preko naranči u kalupu, pa stavi peći oko 1 sat i 15 minuta u pećnicu zagrijanu na 170 stupnjeva. Možda će ti biti potrebno i manje (ovisno o pećnici) pa prati stanje kada prođe sat vremena. U svakom slučaju, čačkalica mora izaći suha.

04.

Izvadi kolač i ostavi da se hladi bar sat vremena, a za to vrijeme napravi glazuru (od šećera i soka od naranče). Stavi ih u lončić i kuhaj 3-5 minuta dok ne dobiješ karameliziranu boju. Glazuru prelij preko kolača koji si prethodno prevrnula tako da naranče na dnu sada budu na vrhu.

a.š.
12.12.2021.
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.