Lumblija
Sastojci:
1000-1500 g brašna
2 kockice kvasca
1,5 dl mlijeka
300 g šećera
2-3 vrećice vanilin šećera
250 g otopljenoga maslaca ili margarina
1 dl maslinova ili miješanoga ili suncokretova ulja
100 g sjeckanih prženih badema
100 g sjeckanih oraha
100 g grožđica namočenih u vareniku, prošek, lozovaču ili rum
mljeveni muškatni oraščić
mljeveni klinčić
mljeveni cimet
anis ili koromač
ribana limunova korica
ribana narančina korica
malo soli
Priprema:
Zamijesite kvasac u mlakome mlijeku s malo šećera i brašna. S ostatkom brašna na suho pomiješajte ostatak šećera, začina, sjeckane bademe i ocijeđene grožđice. Dodajte dignuti kvasac i umijesite tijesto. Kada tijesto uzraste, podijelite ga na četiri-pet okruglih kruščića i posložite u namašćeni lim za pečenje. Pecite ih na 150-180 °C, ovisno o temperaturi, 40-60 minuta. Pečene lumblije prije nego se potpuno ohlade premažite varenikom, prošekom, lozovačom ili rumom i pospite šećerom. Lumbliju se preporučuje poslužiti kada odstoji najmanje dan. Varenik je sirup od mošta nekoga od sjajnih korčulanskih vina, koji se nekoliko sati lagano kuha da ne zakipi kako bi se reducirao u taman, slatki sirup naročitoga okusa. Tijekom cijele zime Korčulanke su ga nekad dodavale u kolače, meso i druga jela. I u lumbliju za koju tvrde da upravo tom sirupu ima zahvaliti svoju tamnu boju i osobit okus. Ako nemate varenika, možete ga zamijeniti razvodnjenim medom.