Gastro
Gastro

Korčulanski slatki suveniri

Korčulanski slatki suveniri
(Ne)zaboravljene slastice s juga

Cukarini su odavno stekli kultni status među proizvodima kojima se može pohvaliti jedan od naših najljepših otoka i najpoželjnih turističkih destinacija, Korčula. Taj poseban kolač ujedno je i prepoznatljiv gastro suvenir Korčule, koji goste, domaće i strane, svaki put iznova oduševi svojim jedinstvenom okusom. Tradicija prenošenja starih korčulanskih recepata zadržala se do današnjih dana, zahvaljujući tome fini suhi kolačići cukarini postali su poznati diljem svijeta. Izrađuju se od prhkoga tijesta, na Korčuli su se uvriježili kao svečani kolači za crkvene blagdane ili važna obiteljska slavlja,  poput zaruka, vjenčanja ili krštenja. Osim uibičajenih sastojaka u korčulanske slastice ide umjesto praška za pecivo, amonijev hidrogenkarbonat, koji se može nabaviti samo u ljekarnama. Kad se aktivira u toplom mlijeku, ispušta neugodan miris koji tijekom pečenja nestaje.   Ne zaboravi me Poseban okus ima pak lumblija, starinski kolač nastao u Blatu na otoku Korčuli. Priprema se već skoro 200 godina Lumblija je zapravo slatki kruh pun začina i suhog voća. U njega idu cimet, anis, papar, muškatni oraščić, klinčić, limunova i narančina korica. U Blatu i Veloj Luci može se kupiti i posebna mješavina ekstrakta začina koja lumbliju čini još mirisnijom. Nije poznato porijeklo lumblije, ali neki govore da su kolač donijeli Napoleonovi vojnici početkom 19. stoljeća i da ime dolazi od iskrivljenog izgovora francuskog “n’oublie pas“ što znači ne zaboravi.

Foto: © grinder82 - fotolia tz-lumbarda.hr tzo-blato.hr

Cukarini

Sastojci: 1 kg brašna 8 jaja 250 g šećera 250 g maslaca naribana limunova korica nekoliko kapi ekstrakta od ruže čašica maraskina 10 g amonijakalne soli 2-3 žlice mlijeka kora od cimeta šećer u prahu Priprema: Na dasci prosijati 1 kg brašna. Posebno u zdjeli izmiješati 8 žumanjaka sa 250 g šećera, 250 g maslaca, nastrugane limunove kore, par kapi ekstrakta od ruža i 1 čašicu maraskina. Usuti brašno i sve zamiješati. Razmutiti 10 g amonijakalne soli sa 2-3 žlice vrućeg mlijeka i odmah nasputi na brašno. Dodati tvrdi snijeg od 8 bjelanjaka. Tijesto se razvija i reže na komadiće duge 10-15 cm, a široke 2 prsta. Malo se dlanom pritisnuti da se prošire pa treba spojiti dva kraja. Ljepši su kad su manji. Poredati u namazanu tepsiju, udaljene jednog od drugog, jer prilično narastu i peči na umjerenoj vatri. Kod pečenja valja osobito paziti da dobiju lijepu boju. U međuvremenu skuhati koru od cimeta i malo vode i pustiti da se ohladi. Kad su cukarini pečeni, premažu se odozgo vodom od cimeta, pospu dobro sitnim šećerom u prahu i stave par trenutaka u pećnicu da se šećer slijepi.  

Lumblija

Sastojci: 1000-1500 g brašna 2 kockice kvasca 1,5 dl mlijeka 300 g šećera 2-3 vrećice vanilin šećera 250 g otopljenoga maslaca ili margarina 1 dl maslinova ili miješanoga ili suncokretova ulja 100 g sjeckanih prženih badema 100 g  sjeckanih oraha 100 g grožđica namočenih u vareniku, prošek, lozovaču ili rum mljeveni muškatni oraščić mljeveni klinčić mljeveni cimet anis  ili koromač ribana limunova korica ribana narančina korica malo soli Priprema: Zamijesite kvasac u mlakome mlijeku s malo šećera i brašna. S ostatkom brašna na suho pomiješajte ostatak šećera, začina, sjeckane bademe i ocijeđene grožđice. Dodajte dignuti kvasac i umijesite tijesto. Kada tijesto uzraste, podijelite ga na četiri-pet okruglih kruščića i posložite u namašćeni lim za pečenje. Pecite ih na 150-180 °C, ovisno o temperaturi, 40-60 minuta. Pečene lumblije prije nego se potpuno ohlade premažite varenikom, prošekom, lozovačom ili rumom i pospite šećerom. Lumbliju se preporučuje poslužiti kada odstoji najmanje dan. Varenik je sirup od mošta nekoga od sjajnih korčulanskih vina, koji se nekoliko sati lagano kuha da ne zakipi kako bi se reducirao u taman, slatki sirup naročitoga okusa. Tijekom cijele zime Korčulanke su ga nekad dodavale u kolače, meso i druga jela. I u lumbliju za koju tvrde da upravo tom sirupu ima zahvaliti svoju tamnu boju i osobit okus. Ako nemate varenika, možete ga zamijeniti razvodnjenim medom.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx