Cukarini su odavno stekli kultni status među proizvodima kojima se može pohvaliti jedan od naših najljepših otoka i najpoželjnih turističkih destinacija, Korčula. Taj poseban kolač ujedno je i prepoznatljiv gastro suvenir Korčule, koji goste, domaće i strane, svaki put iznova oduševi svojim jedinstvenom okusom. Tradicija prenošenja starih korčulanskih recepata zadržala se do današnjih dana, zahvaljujući tome fini suhi kolačići cukarini postali su poznati diljem svijeta. Izrađuju se od prhkoga tijesta, na Korčuli su se uvriježili kao svečani kolači za crkvene blagdane ili važna obiteljska slavlja, poput zaruka, vjenčanja ili krštenja. Osim uibičajenih sastojaka u korčulanske slastice ide umjesto praška za pecivo, amonijev hidrogenkarbonat, koji se može nabaviti samo u ljekarnama. Kad se aktivira u toplom mlijeku, ispušta neugodan miris koji tijekom pečenja nestaje.
Ne zaboravi me
Poseban okus ima pak lumblija, starinski kolač nastao u Blatu na otoku Korčuli. Priprema se već skoro 200 godina Lumblija je zapravo slatki kruh pun začina i suhog voća. U njega idu cimet, anis, papar, muškatni oraščić, klinčić, limunova i narančina korica. U Blatu i Veloj Luci može se kupiti i posebna mješavina ekstrakta začina koja lumbliju čini još mirisnijom. Nije poznato porijeklo lumblije, ali neki govore da su kolač donijeli Napoleonovi vojnici početkom 19. stoljeća i da ime dolazi od iskrivljenog izgovora francuskog “n’oublie pas“ što znači ne zaboravi.
Foto: © grinder82 - fotolia
tz-lumbarda.hr
tzo-blato.hr