Stiglo je službeno najpopularnije piće 2019. godine. Kombucha Float je piće od pjenušavog, hladnog Kombucha čaja s dodatkom sladoleda, sorbeta ili smrznutog jogurta. No, zasigurno se pitaš je li ovo piće zdravo ili je samo prikriveni desert?
Što je Kombucha?
Po najjednostavnijoj definiciji, Kombucha je fermentirani zeleni ili crni čaj. Ako nisi sigurna što znači "fermentirani", mi ćemo ti objasniti. Fermentacija je proces u kojemu bakterija, kvasci ili drugi mikroorganizmi razgrađuju ugljikohidrate i pretvaraju ih u alkohol i ugljični dioksid (čitaj: mjehuriće).
Proces može rezultirati organskim kiselinama, kao što su octena kiselina koja daje kiseo okus, prema Journal of Food Science. U Kombucha čaju ugljikohidrati su šećeri koji su upareni s kulturom kvasca i bakterija. Rezultat je lagano, gazirano, blago alkoholno, slatko-kiselo piće.
Iako možete kupiti sve vrste Kombuche u supermarketima ili trgovinama zdrave hrane, mnogi ljudi se odluče probati ga napraviti sami. Najlakši način za to je kupiti Scoby ili simbiotičku kulturu bakterija i kvasce. Scoby nije ugodan oku, ali on pretvara šećer i čaj u Kombuchu.
Ok, ali je li dobar za mene?
Fermentirana hrana i njezine prednosti proučavane su godinama. Sir, vino, pivo, kiseli kupus, kimchi i krastavci su neki od primjera fermentirane hrane koju možete redovito jesti. Istraživanje provedeno u kolovozu 2012. koje je objavljeno u časopisu Recent Patients on Food, Nutrition and Agriculture, dokazuje da fermentirana hrana i pića čine do 40% prehrane u određenim dijelovima svijeta.
Obožavatelji Kombuche tvrde da ovo piće može pomoći u preveniranju ozbiljnih zdravstvenih problema, kao npr. visokog krvnog tlaka. No, ne postoji dovoljno istraživanja koja bi definitivno mogla Kombuchu povezati s poboljšanjem zdravlja.
Prema Mayo Klinici ipak postoje neki dokazi da bakterijska svojstva čaja imaju prednosti slične probioticima, kao npr. poboljšanje imunološkog sustava i sprečavanje zatvora. Kombucha također može popraviti tvoje raspoloženje. Deset različitih studija objavljenih u Annals of General Psychiatry u veljači 2017., dokazao je da probiotici mogu biti korisni u ublažavanju simptoma depresije.
Mnoge potencijalne koristi Kombuche dolaze iz čaja od kojeg je napravljen. Prema Harvard Health Publishingu zeleni i crni čaj, smanjuje pojavu upala u tijelu, a kod kroničnih alkoholičara smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara.
Nutricionistički čimbenici Kombucha Floatsa
Nutricionistički profili Kombuche variraju s obzirom na to na koji način je čaj proizveden. The Journal of Food Science piše da 15 dana nakon fermentacije Kombucha u sebi još uvije sadrži organske kiseline, B i C vitamine i polifenole čaja. Također sadrži minerale u tragovima, kao što su bakar, željezo i cink, no nema ih dovoljno da bi napravili neku bitnu razliku u tvojoj prehrani.
Količina kalorija također varira, ali Kombucha obično sadrži puno manje kalorija od tipičnog bezalkoholnog pića. Na primjer originalni prosvijetljeni Kombucha čaj ima 25 kalorija i 6 grama šećera. Možeš to usporediti s Coca Colom koja ima 90 kalorija i 25 grama šećera. Kombucha je definitivno zdravija alternativa. No, ako dodaš pola šalice omiljenog zamrznutog deserta dodat ćeš i do 200 kalorija i 21 grama šećera.
Sve ukupno, prosječna količina Kombucha Float pića i pola šalice sladoleda od vanilije sadrži od 200 do 250 kalorija i od 20 do 30 grama šećera.
Ako želiš probati Kombucha Floats, a pri tom ne unijeti velike količine šećera i kalorija, postoji par alternativa dodacima.
Izaberi Kombuchu sa što manje šećera, a kao zamjenu za sladoled, pokušaj napraviti vlastiti sorbet od voća.
Ovo moraš znati o Kombuchi prije nego što ju probaš
Za većinu odraslih osoba, Kombucha je bezopasna, posebno ako kupuješ Kombucha proizvod od poznatog distributera. Tijekom procesa proizvodnje Kombuche razina alkohola raste, te može doseći i do 0.5 posto. Svaki postotak iznad ovog znači da se radi o alkoholnom piću. Zbog tog trudnice ili ljudi koji uzimaju lijekove trebaju pripaziti pri konzumiranju Kombuche.
Drugi čimbenici koji potencijalno ugrožavaju zdravlje se javljaju kada se pića rade od domaće Kombuche. Ako oprema koju koristite nije dezinficirana ili temperatura nije ispravna tijekom fermentacija, scoby može kontaminirati. Zbog tog bi sbi trebali piti oprezni kod konzumacije domaće Kombuche, a pogotovo starije osobe, djeca i osobe sa slabijim imunitetom.
Zaključak
Ako tražiš ljetni desert koji je originalan i osvježavajuć, Kombucha Float je pravi izbor za tebe. Iako se možda ne može potpuno klasificirati kao zdrava hrana, ipak sadrži manje šećera nego prosječna bezalkoholna pića. Kombuchu Float možeš piti s vremena na vrijeme, no kao i svaka druga slastica, ona ne bi trebala postati svakodnevna navika.