
Od mesa do kolača: Koliko dugo se ostaci hrane mogu čuvati u hladnjaku?

Blagdansko vrijeme, povećana kupnja hrane, vrijeme utrošeno na pripremu obroka i naručivanje previše hrane preko dostave mogu dovesti do toga da danima imaš ostatke hrane koji se vuku po hladnjaku. Ali koliko dugo su ostaci zapravo dobri?
U idealnom slučaju, trebala bi zamrznuti svoje ostatke kako bi dugo ostali svježi. Zapravo, smrznuti ostaci mogu se sigurno jesti gotovo neograničeno. No, možda ih nećeš uvijek uspjeti pravilno pohraniti i zamrznuti, zbog čega ćeš se, poput većine, boriti s hladnjakom punim ostacima hrane za koje više ne znaš jesu li dobri ili ne.
Prije svega, čimbenici poput vrste hrane, pripreme i pravilnog skladištenja utječu na to koliko dugo su ostaci dobri. Tvoji ostaci općenito mogu trajati 3 do 4 dana u hladnjaku prije nego se poveća rizik od trovanja hranom, prema
Prije nego što se zadubiš u svoje omiljeno jelo koje je tjedan dana stajalo u hladnjaku, imaj na umu da su neke namirnice više povezane s bolestima koje se prenose hranom i trovanjem hranom od drugih, prema
Voće i povrće
Voće i povrće treba čuvati u čistom hladnjaku na 4 stupnjeva ili niže. Primjerice, kuhani krumpir i ostalo povrće mogu se sigurno čuvati u hladnjaku 3 do 4 dana.
Neki plodovi ispuštaju plin etilen koji može ubrzati kvarenje drugih proizvoda, prema
Sveučilište Purdue savjetuje jesti voće iz hladnjaka u roku od 1 do 3 dana za maksimalan okus i svježinu.
Jaja i mliječni proizvodi
Sirova jaja mogu se sigurno čuvati 3 do 5 tjedana od trenutka kada su stavljena u hladnjak. A tvrdo kuhana jaja mogu se čuvati tjedan dana u hladnjaku. Trebala bi čuvati jaja i mliječne proizvode na 4 stupnjeva ili malo ispod.
Mliječni proizvodi se razlikuju po trajanju, a ovisi o vrsti proizvoda. Evo koliko dugo različite vrste mliječnih proizvoda traju u hladnjaku:
Jogurt se može čuvati 1 do 2 tjedna.
Meki sirevi poput ricotte, Brie i svježeg sira mogu se čuvati tjedan dana.
Tvrdi sirevi poput cheddara i parmezana mogu se čuvati 3 do 4 tjedna nakon otvaranja pakiranja.
Mlijeko se može čuvati tjedan dana.
Meso i perad
Kuhano meso i perad i više prerađenog mesa poput pilećih okruglica ili pljeskavica mogu trajati 3 do 4 dana. Evo koliko dugo mogu izdržati ostaci drugih vrsta mesnih prerađevina kada se čuvaju na idealna 4 stupnja:
Hladni naresci i kuhano meso mogu trajati 3 do 5 dana.
Cijela salama ili kuhana šunka može trajati tjedan dana ako je cijela ili 3-5 dana ako je narezana.
Riba i školjke
Kuhana i pečena riba će trajati 3 do 4 dana, a dimljena riba do 14 dana. S druge strane, oljuštene školjke trebale bi se čuvati čuvati do 3 dana, a kuhane školjke s ljuskom trebale bi izdržati do 2 dana u hladnjaku.
Kuhana riža, juhe i umaci
Kuhanu rižu iz hladnjaka možeš podgrijavati sljedećih 3-5 dana, a juhe i umaci s mesom i/ili povrćem mogu se čuvati 3-4 dana u hladnjaku.
Deserti
'Životni vijek' slastica u hladnjaku poprilično varira. Suhi kolači kupljeni u trgovini ili domaći kolačići mogu trajati do 2 mjeseca u hladnjaku, a kremasti deserti poput cheesecakea i drugih kremastih kolača dobri su tjedan dana u hladnjaku.

Boss obrva je stigao: Kallos je lansirao BROW BOSS HYBRID – revoluciju u oblikovanju obrva

Nevidljivi SPF stickovi: Nova generacija zaštite od sunca bez bijelog traga

Najbolji recepti za domaći sladoled od pistacija - od klasične verzije do veganske verzije
