Blagdansko vrijeme, povećana kupnja hrane, vrijeme utrošeno na pripremu obroka i naručivanje previše hrane preko dostave mogu dovesti do toga da danima imaš ostatke hrane koji se vuku po hladnjaku. Ali koliko dugo su ostaci zapravo dobri?
U idealnom slučaju, trebala bi zamrznuti svoje ostatke kako bi dugo ostali svježi. Zapravo, smrznuti ostaci mogu se sigurno jesti gotovo neograničeno. No, možda ih nećeš uvijek uspjeti pravilno pohraniti i zamrznuti, zbog čega ćeš se, poput većine, boriti s hladnjakom punim ostacima hrane za koje više ne znaš jesu li dobri ili ne.
Prije svega, čimbenici poput vrste hrane, pripreme i pravilnog skladištenja utječu na to koliko dugo su ostaci dobri. Tvoji ostaci općenito mogu trajati 3 do 4 dana u hladnjaku prije nego se poveća rizik od trovanja hranom, prema Mayo Clinic, ali sve ovisi o sastojcima određenih jela.
Prije nego što se zadubiš u svoje omiljeno jelo koje je tjedan dana stajalo u hladnjaku, imaj na umu da su neke namirnice više povezane s bolestima koje se prenose hranom i trovanjem hranom od drugih, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Važno je razmisliti o sastojcima u ostacima jer neki mogu uzrokovati brže kvarenje hrane. Provjeri neke od najčešćih u nastavku.
Voće i povrće
Voće i povrće treba čuvati u čistom hladnjaku na 4 stupnjeva ili niže. Primjerice, kuhani krumpir i ostalo povrće mogu se sigurno čuvati u hladnjaku 3 do 4 dana.
Neki plodovi ispuštaju plin etilen koji može ubrzati kvarenje drugih proizvoda, prema American Heart Association, pa se tako preporuča čuvati jabuke podalje od drugih proizvoda.
Sveučilište Purdue savjetuje jesti voće iz hladnjaka u roku od 1 do 3 dana za maksimalan okus i svježinu.
Jaja i mliječni proizvodi
Sirova jaja mogu se sigurno čuvati 3 do 5 tjedana od trenutka kada su stavljena u hladnjak. A tvrdo kuhana jaja mogu se čuvati tjedan dana u hladnjaku. Trebala bi čuvati jaja i mliječne proizvode na 4 stupnjeva ili malo ispod.
Mliječni proizvodi se razlikuju po trajanju, a ovisi o vrsti proizvoda. Evo koliko dugo različite vrste mliječnih proizvoda traju u hladnjaku:
- Jogurt se može čuvati 1 do 2 tjedna.
- Meki sirevi poput ricotte, Brie i svježeg sira mogu se čuvati tjedan dana.
- Tvrdi sirevi poput cheddara i parmezana mogu se čuvati 3 do 4 tjedna nakon otvaranja pakiranja.
- Mlijeko se može čuvati tjedan dana.
Meso i perad
Kuhano meso i perad i više prerađenog mesa poput pilećih okruglica ili pljeskavica mogu trajati 3 do 4 dana. Evo koliko dugo mogu izdržati ostaci drugih vrsta mesnih prerađevina kada se čuvaju na idealna 4 stupnja:
- Hladni naresci i kuhano meso mogu trajati 3 do 5 dana.
- Cijela salama ili kuhana šunka može trajati tjedan dana ako je cijela ili 3-5 dana ako je narezana.
Riba i školjke
Kuhana i pečena riba će trajati 3 do 4 dana, a dimljena riba do 14 dana. S druge strane, oljuštene školjke trebale bi se čuvati čuvati do 3 dana, a kuhane školjke s ljuskom trebale bi izdržati do 2 dana u hladnjaku.
Kuhana riža, juhe i umaci
Kuhanu rižu iz hladnjaka možeš podgrijavati sljedećih 3-5 dana, a juhe i umaci s mesom i/ili povrćem mogu se čuvati 3-4 dana u hladnjaku.
Deserti
'Životni vijek' slastica u hladnjaku poprilično varira. Suhi kolači kupljeni u trgovini ili domaći kolačići mogu trajati do 2 mjeseca u hladnjaku, a kremasti deserti poput cheesecakea i drugih kremastih kolača dobri su tjedan dana u hladnjaku.