10 zdravih namirnica koje mogu najdulje stajati u hladnjaku

Sve ima svoj rok trajanja, ali neke namirnice sigurnije je dulje čuvati u hladnjaku nego druge

10 zdravih namirnica koje mogu najdulje stajati u hladnjaku

Uzela si grčki jogurt iz hladnjaka i taman kada si ga slistila do kraja, shvatila si da je rok trajanja već neko vrijeme istekao. Svima nam se barem nekoliko puta dogodila ova situacija, bilo to s jogurtom ili nekom drugom namirnicom, ali utješno je znati da se mnogo proizvoda ne može magično preko noći pokvariti. Kao ni ona tvrdo kuhana jaja koja si napravila prošli tjedan.

Image

Nutricionisti otkrili koje voće i povrće te može najviše zasititi


Vjerojatno dosta često dovodiš u pitanje sigurnost hrane dok gledaš u hladnjak - pitaš se što baciti, a što još može izdržati nekoliko dana pohranjeno u njemu. 

Problem (često nepotrebnog) bacanja hrane prisutan je diljem svijeta, ali postoji način da sudjeluješ u njegovom smanjenju, a da svejedno staviš sigurnost na prvo mjesto. Možeš pomoći smanjiti tu količinu otpada od hrane i jesti više zdravih namirnica koje nećeš morati baciti nakon dva dana. Provjeri o kojima se radi u nastavku.

Borovnice


 • 5 do 7 dana 

Borovnice su, kao i sve drugo bobičasto voće, pune vitamina, minerala, antioksidansa i dijetalnih vlakana. Mnoga su istraživanja povezivala ove bobice s nizom zdravstvenih dobrobiti, poput boljeg zdravlja srca. Dok borovnice mogu izdržati do tjedan dana u tvom hladnjaku, jagode i maline ostaju svježe u hladnjaku samo tri do pet dana.

Ako si doma donijela više borovnica nego što možeš pojesti, jednostavno ih isperi i spremi u plastične vrećice ili posudice koje se mogu pohraniti u zamrzivaču. Ipak, ako ih spremaš u hladnjak, isperi ih samo prije nego što ih pojedeš kako bi spriječila plijesan i brže kvarenje. 


shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Kupus i cvjetača

Kupus i cvjetača, brokula i prokulice pune su hranjivih sastojaka, uključujući dijetalna vlakna i vitamine C i K te se mogu pripremati na različite načine. Sve one su dio obitelji krstašica, ipak - brokula i prokulice mogu stajati tri do pet dana u hladnjaku, a kupus i cvjetača i do tjedan dana

 • tjedan dana
shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Zeleno lisnato povrće

 • 5 do 7 dana

Lisnato povrće jedna je od najvećih riznica zdravlja koja sadrži velike količine vitamina A, K, B6, C, kao i kalcija, kalija, bakra, mangana i vlakana. Postoji mnogo vrsta lisnatog povrća, uključujući kelj, špinat i raštiku koje uz trik s papirnatim ručnikom mogu stajati u hladnjaku još dulje. Naime, povrće je potrebno zamotati u papirnati ručnik i pohraniti u posudu s poklopcem.


shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Jaja


Jaja su jedan od najpristupačnijih hranjivih sastojaka i izvora proteina.

 • u ljusci 2 do 4 tjedna
 • tvrdo kuhana do 7 dana

Samo jedno veliko jaje osigurava vitamin B12, riboflavin, biotin, jod, selen, holin, pantotensku kiselinu i 6 grama visokokvalitetnih bjelančevina, a iako su nekad bila na lošem glasu zbog kolesterola - mnoga znanstvena istraživanja dokazala su njihove brojne prednosti te da mogu biti dio svake zdrave prehrane.  Da bi što dulje ostala svježa, izbjegavaj čuvanje jaja na vratima hladnjaka jer će na taj način najviše izlagati toplom zraku i brže će se pokvariti.


shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Jogurt

 • mjesec dana

Jogurt je ukusna i hranjiva namirnica puna zdravih i korisnih bakterija koje imaju brojne zdravstvene koristi. Istraživanje iz 2018. godine također je pokazalo da je jogurt povezan sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2, metaboličkim sindromom i srčanim bolestima. U hladnjaku ga bez problema možeš čuvati do mjesec dana. 


shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Sir


 • tvrdi sir do mjesec dana
 • zrnati si do tjedan dana
 • svježi sir do dva tjedna

Još jedan mliječni proizvod koji je bogat hranjivim tvarima: pruža potrebne vitamine i minerale, uključujući kalcij, magnezij, kalij i fosfor. Još bolje, tvrdi sirevi poput parmezana, cheddara ili trapista mogu stajati u hladnjaku mjesec dana, ponekad i dulje. 


shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Korjenasto povrće

 • dva tjedna

Korjenasto povrće, uključujući repu, ciklu, mrkvu, pastrnjak i rotkvice i celer, tvrdo je povrće koje raste u zemlji, dugo ostaje svježe i ima niz kulinarskih namjena. Od sirovog do pečenog, korjenasto povrće jako je lako integrirati u svoje svakodnevne obroke. Koje god povrće odabrala, pronaći ćeš bogatstvo hranjivih sastojaka, složene ugljikohidrate, dijetalna vlakna, antioksidanse i vitamine A, B i C.


shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Svježi krastavci

 • tjedan dana

Svježi krastavci sastoje se prije svega od vode, ali zajedno s njom čine veliku hranjivu vrijednost. Siromašni kalorijama, ali bogati su dijetalnim vlaknima, vitaminima A i C te folnom kiselinom. Ako ne koristiš cijeli krastavac odjednom, ostatak čvrsto zamotaj u plastiku ili stavi u vrećicu ili posudu kako bi zadržao svježinu što dulje.


shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Orašasti plodovi


Orašasti plodovi su same po sebi supernamirnice pune bjelančevinama, nizom hranjivih sastojaka poput vitamina E, dijetalnih vlakana, kalija, magnezija i cinka.

Orašasti plodovi obično imaju visok udio masti (onih zdravih!), pa je važno pravilno skladištiti ih kako bi se zaštitili od propadanja. Malo ljudi zna da će u hladnjaku orašasti plodovi najdulje ostati 'svježi', do čak šest mjeseci, a u zamrzivaču se mogu čuvati do jedne godine

 • 6 mjeseci
shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Salata

Zelena salata, poput puterice, endivije, iceberg salate ili kristalke, neizostavan je dio svake zdrave prehrane. Salate imaju visok udio vode i dobar su izvor hranjivih sastojaka poput vitamina K. Zelena salata dobre kvalitete mora biti hrskava, svježa i bez bilo kakvog izgleda propadanja. Svakako pripazi na višak vlage kad je pohranjuješ - trik s papirnatim ručnikom i u ovom slučaju pomaže s duljim održavanjem svježine.

 • tjedan dana
shimmer fallback


(Foto: Unsplash)

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.