
10 zdravih namirnica koje mogu najdulje stajati u hladnjaku

Uzela si grčki jogurt iz hladnjaka i taman kada si ga slistila do kraja, shvatila si da je rok trajanja već neko vrijeme istekao. Svima nam se barem nekoliko puta dogodila ova situacija, bilo to s jogurtom ili nekom drugom namirnicom, ali utješno je znati da se mnogo proizvoda ne može magično preko noći pokvariti. Kao ni ona tvrdo kuhana jaja koja si napravila prošli tjedan.
5 do 7 dana
Borovnice su, kao i sve drugo bobičasto voće, pune vitamina, minerala, antioksidansa i dijetalnih vlakana. Mnoga su istraživanja povezivala ove bobice s nizom zdravstvenih dobrobiti, poput boljeg zdravlja srca. Dok borovnice mogu izdržati do tjedan dana u tvom hladnjaku, jagode i maline ostaju svježe u hladnjaku samo tri do pet dana.
Kupus i cvjetača, brokula i prokulice pune su hranjivih sastojaka, uključujući dijetalna vlakna i vitamine C i K te se mogu pripremati na različite načine. Sve one su dio obitelji krstašica, ipak - brokula i prokulice mogu stajati tri do pet dana u hladnjaku, a kupus i cvjetača i do tjedan dana.
tjedan dana
5 do 7 dana
Lisnato povrće jedna je od najvećih riznica zdravlja koja sadrži velike količine vitamina A, K, B6, C, kao i kalcija, kalija, bakra, mangana i vlakana. Postoji mnogo vrsta lisnatog povrća, uključujući kelj, špinat i raštiku koje uz trik s papirnatim ručnikom mogu stajati u hladnjaku još dulje. Naime, povrće je potrebno zamotati u papirnati ručnik i pohraniti u posudu s poklopcem.
u ljusci 2 do 4 tjedna
tvrdo kuhana do 7 dana
Samo jedno veliko jaje osigurava vitamin B12, riboflavin, biotin, jod, selen, holin, pantotensku kiselinu i 6 grama visokokvalitetnih bjelančevina, a iako su nekad bila na lošem glasu zbog kolesterola - mnoga znanstvena istraživanja dokazala su njihove brojne prednosti te da mogu biti dio svake zdrave prehrane. Da bi što dulje ostala svježa, izbjegavaj čuvanje jaja na vratima hladnjaka jer će na taj način najviše izlagati toplom zraku i brže će se pokvariti.
mjesec dana
Jogurt je ukusna i hranjiva namirnica puna zdravih i korisnih bakterija koje imaju brojne zdravstvene koristi. Istraživanje iz 2018. godine također je pokazalo da je jogurt povezan sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2, metaboličkim sindromom i srčanim bolestima. U hladnjaku ga bez problema možeš čuvati do mjesec dana.
tvrdi sir do mjesec dana
zrnati si do tjedan dana
svježi sir do dva tjedna
Još jedan mliječni proizvod koji je bogat hranjivim tvarima: pruža potrebne vitamine i minerale, uključujući kalcij, magnezij, kalij i fosfor. Još bolje, tvrdi sirevi poput parmezana, cheddara ili trapista mogu stajati u hladnjaku mjesec dana, ponekad i dulje.
dva tjedna
Korjenasto povrće, uključujući repu, ciklu, mrkvu, pastrnjak i rotkvice i celer, tvrdo je povrće koje raste u zemlji, dugo ostaje svježe i ima niz kulinarskih namjena. Od sirovog do pečenog, korjenasto povrće jako je lako integrirati u svoje svakodnevne obroke. Koje god povrće odabrala, pronaći ćeš bogatstvo hranjivih sastojaka, složene ugljikohidrate, dijetalna vlakna, antioksidanse i vitamine A, B i C.
tjedan dana
Svježi krastavci sastoje se prije svega od vode, ali zajedno s njom čine veliku hranjivu vrijednost. Siromašni kalorijama, ali bogati su dijetalnim vlaknima, vitaminima A i C te folnom kiselinom. Ako ne koristiš cijeli krastavac odjednom, ostatak čvrsto zamotaj u plastiku ili stavi u vrećicu ili posudu kako bi zadržao svježinu što dulje.
6 mjeseci
Zelena salata, poput puterice, endivije, iceberg salate ili kristalke, neizostavan je dio svake zdrave prehrane. Salate imaju visok udio vode i dobar su izvor hranjivih sastojaka poput vitamina K. Zelena salata dobre kvalitete mora biti hrskava, svježa i bez bilo kakvog izgleda propadanja. Svakako pripazi na višak vlage kad je pohranjuješ - trik s papirnatim ručnikom i u ovom slučaju pomaže s duljim održavanjem svježine.
tjedan dana