Vratina s kostima na žaru
Postoje dvije mogućnosti pečenja na američki način i na klasičan način. Ako želite isprobati američki stil roštiljanja, tada morate imati američki roštilj s poklopcem, a vratina s kosti mora biti deblje narezana.
Klasičnije pečenje na „hrvatski način“ je s tanjim mesnim odrescima i otvorenim roštiljem. Evo jednog i drugog načina.
Američki način
1 odrezak vratine s kosti težine oko 500 g
Dobro ga istucite s batom za meso i ostavite barem jedan dan u marinadi od soli, papra, ulja (suncokretovo ili biljno), svježe nasjeckanog češnjaka i luka (ili u prahu).
Roštilj mora biti zagrijan na visoku temperaturu, 250-300 stupnjeva. Stavite odrezak u američki roštilj i pokrijte poklopcem i pecite oko šest minuta. Okrenite odrezak i pecite narednih šest minuta s poklopljenim poklopcem. S time ćete postići srednju pečenost mesa. Maknite meso s vatre, stavite na tanjur i pokrijte folijom neka odstoji kojih 5 minuta. Nakon toga spreman je za konzumaciju.
Hrvatski način
Vratina s kostima neka bude tanja oko 200 g po komadu
Dobro ga istucite s batom za meso i ostavite barem nekoliko sati u marinadi od soli, papra, ulja (suncokretovo ili biljno), svježe nasjeckanog češnjaka i luka.
Roštilj neka bude zagrijan na temperaturu između 220 i 250 stupnjeva, meso stavite na rešetku roštilja, pecite ga tri-četiri minute jedne strane, isto tako s druge, a po potrebi samo s obje strane na kraju malo jače zapecite koju minutu.
Fotografije i recepti:
www.martha-stewart.com
www.foodnetwork.com
www.thenest.com
www.mnovine.hr