Kada se bere kikiriki?

Kikiriki se zbog količine bjelančevina i masti može preraditi u mast, maslac, ulje, brašno i pahuljice, a može ga se konzumirati i kao grickalica.

Kada se bere kikiriki?

Kikiriki je jednogodišnja biljka zanimljiva po tome što poput krumpira, plodove razvija pod zemljom. Naraste od 30 do 50 cm. Iako bi ga mnogi svrstali u orašaste plodove, botanički, kikiriki pripada porodici mahunarki zajedno s graškom, lećom, grahom i drugima. A kako zapravo raste i kada se bere kikiriki

Image


(FOTO: Pixabay) 

Cvjetovi biljke razvijaju se iznad zemlje, a zatim se zbog svoje težine svijaju prema zemlji i ulaze unutar nje gdje se razvijaju i sazrijevaju mahune kikirikija. Ima svjetlosmeđu ljusku s okomitim linijama koja sadrži dva ili tri zrna kikirikija. Svako ovalno zrno sastoji se od dvije polovice koje su prekrivene crveno-smeđom tankom kožicom. S obzirom na količinu bjelančevina i masti, kikiriki se prerađuje i u maslac, ulje, brašno i pahuljice.

A kada se bere kikiriki? Iskapanje kikirikija događa se krajem rujna. Od sjetve do ubiranja plodova može proći 4 do 5 mjeseci, ovisno o sorti kikirikija i vremenskim prilikama. Kod berbe se mora iskopati čitavu biljku, okrenuti je naglavce i ostaviti da se posuši kako uskladišteni plodovi kasnije ne bi trunuli. Plodovi kikirikija vade se prije jesenjih mrazeva, po suhom i sunčanom vremenu. Zrelost kikirikija, tj. vrijeme vađenja, poznaje se po lišću koje dobije žućkastu boju, a to je najčešće sredinom listopada.

Dobro je znati kada se bere kikiriki kako biste dobili najbolje od njega, a potom ga preradili u mast, maslac, ulje, brašno i pahuljice ili ga pak jeli kao grickalice.