Jesenski kolač od jabuka koji ide savršeno uz šalicu kave

Idealno uravnotežen i blago prepečen, ovaj jesenski kolač od jabuke savršen je kao međuobrok ili desert uz šalicu kave ili čaja

Jesenski kolač od jabuka koji ide savršeno uz šalicu kave
Foto: Unsplash
Znaš onaj osjećaj kada staviš u usta zalogaj kolača i jednostavno odahneš s olakšanjem i zadovoljstvom? Pa, pripremi se. Jer napokon smo pronašle savršeni kolač od jabuke! Blago prepečen, neosporno utješan i prožet jesenskim okusima jabuke i cimeta - ovaj kolač idealna je poslastica uz šalicu kave ili čaja, pa čak i kao međuobrok. Napravljen od zdravog bademovog brašna i orašastog kokosovog šećera, ovaj kolač je zdrav i zasitan, a istovremeno punog i neodoljivog okusa. A ono najbolje? Potrebni su ti jednostavni sastojci i samo jedna zdjela za pripremu.

Sastojci

180 mililitara biljnog mlijeka po izboru
110 grama otopljenog maslaca
60 mililitara javorovog sirupa
1 žličica ekstrakta vanilije
95 grama kokosovog šećera
250 grama bademovog brašna
240 grama glatkog brašna
1.5 žličica praška za pecivo
1.5 žličica sode bikarbone
0.5 žličice cimeta
185 grama jabuka
50 grama šećera
50 grama kokosovog šećera
0.5 žličice cimeta
55 grama otopljenog maslaca
100 grama glatkog brašna

Priprema

01.

Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva i obloži posudu za pečenje 20 x 20 cm papirom za pečenje, ostavljajući dovoljno papira po rubovima kako bi kasnije mogla lako izvaditi kolač. Ovaj će recept funkcionirati i u okruglom kalupu za tortu od 22 cm.

02.

U velikoj zdjeli pomiješaj mlijeko, otopljeni maslac, javorov sirup i vaniliju te dobro promiješaj. Zatim dodaj kokosov šećer, bademovo brašno, glatko brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i prstohvat soli te promiješaj dok se dobro ne sjedine. Tekstura će biti prilično gusta i više će nalikovati tijestu za kekse nego tipičnom tijestu za kolače. Dodaj oguljene jabuke narezane na kockice i miješaj dok se ravnomjerno ne rasporede po tijestu.

03.

Utrljaj tijesto u pripremljenu posudu za pečenje i ravnomjerno ga rasporedi. U redu je ako gornji dio ima neku teksturu; kasnije će ionako biti prekriven crumble preljevom! Stavi kolač u pećnicu i peci 40 minuta. U međuvremenu pripremi crumble preljev (ovaj dio je opcionalan).

04.

U sada praznu zdjelu dodajte šećer, kokosov šećer i cimet te miješaj vilicom dok se ne sjedine. Dodaj otopljeni maslac i dobro promiješaj. Zatim počni dodavati brašno u koracima od 1/4 šalice (40 g), dobro miješajući vilicom nakon svakog dodavanja. Možda će ti trebati više ili manje brašna. Dodaj brašno dok tekstura ne postane blijeda i lagano suha, a smjesa se lako zgruda kada je uštipneš.

05.

Nakon isteka 40 minuta izvadi kolač iz pećnice i pažljivo dodaj preljev od mrvica u ravnomjernom sloju na tortu. Vrati kolač u pećnicu na 5 minuta dok preljev od mrvica ne postane suh na dodir i tek počne izgledati prepečen.

06.

Izvadi iz pećnice i ostavi da se ohladi najmanje 10 minuta prije nego što ga izvadiš iz posude za pečenje. Pusti da se gotovo potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja. Čuvaj na sobnoj temperaturi do 3 dana ili u zamrzivaču do 1 mjesec.

a.š.
26.10.2021.