Idealno uravnotežen i blago prepečen, ovaj jesenski kolač od jabuke savršen je kao međuobrok ili desert uz šalicu kave ili čaja
Sastojci
Priprema
Zagrij pećnicu na 190 stupnjeva i obloži posudu za pečenje 20 x 20 cm papirom za pečenje, ostavljajući dovoljno papira po rubovima kako bi kasnije mogla lako izvaditi kolač. Ovaj će recept funkcionirati i u okruglom kalupu za tortu od 22 cm.
U velikoj zdjeli pomiješaj mlijeko, otopljeni maslac, javorov sirup i vaniliju te dobro promiješaj. Zatim dodaj kokosov šećer, bademovo brašno, glatko brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i prstohvat soli te promiješaj dok se dobro ne sjedine. Tekstura će biti prilično gusta i više će nalikovati tijestu za kekse nego tipičnom tijestu za kolače. Dodaj oguljene jabuke narezane na kockice i miješaj dok se ravnomjerno ne rasporede po tijestu.
Utrljaj tijesto u pripremljenu posudu za pečenje i ravnomjerno ga rasporedi. U redu je ako gornji dio ima neku teksturu; kasnije će ionako biti prekriven crumble preljevom! Stavi kolač u pećnicu i peci 40 minuta. U međuvremenu pripremi crumble preljev (ovaj dio je opcionalan).
U sada praznu zdjelu dodajte šećer, kokosov šećer i cimet te miješaj vilicom dok se ne sjedine. Dodaj otopljeni maslac i dobro promiješaj. Zatim počni dodavati brašno u koracima od 1/4 šalice (40 g), dobro miješajući vilicom nakon svakog dodavanja. Možda će ti trebati više ili manje brašna. Dodaj brašno dok tekstura ne postane blijeda i lagano suha, a smjesa se lako zgruda kada je uštipneš.
Nakon isteka 40 minuta izvadi kolač iz pećnice i pažljivo dodaj preljev od mrvica u ravnomjernom sloju na tortu. Vrati kolač u pećnicu na 5 minuta dok preljev od mrvica ne postane suh na dodir i tek počne izgledati prepečen.
Izvadi iz pećnice i ostavi da se ohladi najmanje 10 minuta prije nego što ga izvadiš iz posude za pečenje. Pusti da se gotovo potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja. Čuvaj na sobnoj temperaturi do 3 dana ili u zamrzivaču do 1 mjesec.