
Istražile smo koja su najzdravija ulja za kuhanje i pečenje

Kada je u pitanju kuhanje i pečenje, čest sastojak koji ćeš naći u mnogim receptima je biljno ulje - neutralno ulje koje se dobiva ekstrakcijom iz sjemenki ili dijelova plodova. Ali što činiti kada kod kuće nemaš ovog proizvoda ili jednostavno tražiš zdraviju alternativu?
Jedno od najzdravijih ulja koje možeš kupiti, maslinovo ulje napravljeno je od plodova maslinovog stabla i sadrži mononezasićene masne kiseline koje mogu umanjiti rizik od bolesti srca. Izvrsna je zamjena za biljno ulje ako pirjaš ili pripremaš nešto kiselog okusa, poput preljeva za salatu ili marinadu.
Ulje avokada je ulje izvađeno iz pulpe ploda avokada i zdrava je, ali i ukusna, alternativa biljnom ulju. S obzirom na visoku točku gorenja i kremast, mastan okus, ovo je ulje savršeno za gotovo svaku upotrebu u kuhinji, uključujući roštiljanje, prženje i pirjanje, kao i za pečenje i pravljenje preljeva ili marinada.
Ako tražiš jednostavan sastojak koji vjerojatno već imaš u svojoj kuhinji, rastopljeni maslac je efikasna zamjena za biljno ulje - posebno za pečenje kolača, muffina ili kolačića. Izvrsno je jer hrani daje dodatni okus i bogatstvo.
Kokosovo ulje, jestivo ulje izvađeno iz mesa kokosa, još je jedna prikladna alternativa biljnom ulju. S relativno visokom točkom gorenja, izvrstan je za bilo koji recept u kuhinji, uključujući i za prženje - iako ćeš prvo trebati rastopiti ulje jer je prirodno čvrsto na sobnoj temperaturi. Također je savršena za pečenje zbog svoje prirodne slatkoće.
Ako pečeš, biljno ulje možeš zamijeniti i mliječnim proizvodima poput jogurta, što može dodati kremastu, gustu teksturu bilo kojem kolaču ili pecivu. Obični jogurt s niskim udjelom masti najbolji je izbor, iako vanilija po želji može dodati i okus.
Sezamovo ulje je ukusna i zdrava alternativa biljnom ulju, posebno u začinima i umacima, kao i u prženoj hrani. Zbog snažnog, prepoznatljivog okusa ipak nije najbolji izbor za pečenje ili za slađa jela, pa ga trebaš umjereno koristiti u jelu jer lako može nadvladati ostale okuse.
Ovo zdravo ulje dobiva se iz osušenih, zrelih sjemenki biljke lana i pogodna je zamjena za biljno ulje za preljeve za salatu ili marinade, ali ne preporučuje se za kuhanje na visokim temperaturama ili pečenje, jer nije toplotno stabilno ulje.


Nevidljivi SPF stickovi: Nova generacija zaštite od sunca bez bijelog traga

Najbolji recepti za domaći sladoled od pistacija - od klasične verzije do veganske verzije
